Filozof Slavoj Žižek za N1: Bojim se za Srbijo

Svet 31. Jan 202310:19 9 komentarjev
Slavoj Žižek
PROFIMEDIA

Slovenski kulturni filozof in svetovna filozofska zvezda Slavoj Žižek je za N1 Beograd izjavil, da razume uradno politiko Srbije do vojne v Ukrajini, a se boji, da se ta na dolgi rok ne bo obrestovala.

“Mislim, da je to razumljiv pragmatizem – bodimo na sredini, igrajmo na obe strani in bomo že nekako profitirali. Bojim se, da se to na dolgi rok ne bo obrestovalo, saj bo prišel trenutek resnice. Skrbi me za Srbijo,” je v oddaji Globalni fokus za srbski N1 dejal slovenski filozof Slavoj Žižek. Kot je povedal, se boji, da bo Srbija kot država vpletena v ”ruski vojni projekt proti zahodni dekadenci, t. i. denacifikacijo”.

Preberite še: Skrivnost Vučićeve omare: zasluži slabih 1.500 evrov, a nosi luksuzne kose

“Če se ta logika, ki je trenutno uradna logika Rusije, prenese na Balkan, smo potencialno lahko spet v vojni,” je dodal in poudaril, da ne smemo podleči zgodbi, da je konflikt v Ukrajini konflikt med Evrazijo in Zahodno Evropo. Na vprašanje, ali meni, da bo orožje končalo vojno v Ukrajini, je filozof Žižek odgovoril, da ne, a trenutno ne vidi jasne možnosti za mirno rešitev.

Žižek je ob tem ocenil, da je bila ob vsej solidarnosti z Ukrajino še pred letom dni ”tiha želja” večine v Zahodni Evropi in ZDA, da se vojna konča v 14 dneh, da bi nato protestirali proti Rusiji in se dogovorili za nekakšen mir. “To, da je Ukrajina nasprotovala Rusiji, ni bilo nekaj, kar je bilo sprejeto kot odlična novica, temveč je bilo tudi za nas to nadvse neprijetno presenečenje,” je komentiral. Prav tako je kritiziral, da ruski predsednik Vladimir Putin, za katerega trdi, da je ideološki ”ortodoksni fundamentalist” in konservativec, uživa naklonjenost nekaterih na levici.

Preberite še: Slavoj Žižek: Putin se je na invazijo pripravljal že leta, Zahod pa je to vedel

O svetovni desnici in levici

Slovenski filozof se je v oddaji za srbski N1 med drugim dotaknil desnega in levega političnega pola. Kot je poudaril, ga je presenetila nemška stranka Die Linke (Levica, op. a.), ki ima pragmatičen argument – zakaj iti proti Rusiji, če bi to ogrozilo standard naših delavcev. “Se pravi, naj tam propadajo cele države, samo da ohranimo svoj standard,” je pojasnil.

O svetovni desnici in levici pa je povedal, da se politično korektna levica sabotira s tem, ko izpostavlja teme, ki odbijajo potencialne zaveznike. “Desnica je morda še v večji krizi, saj imamo avtentično, staro konservativno desnico, ki z grozo opazuje, kaj ljudje počnejo okoli nekdanjih predsednikov ZDA Donalda Trumpa in brazilskega Jaira Bolsonara.

Žižek ob tem meni, da na eni strani obstaja ”politično korekten kapitalizem”, na drugi strani pa so populistični konservativci, ki se razglašajo za načelne in varuhe ”krščanske dediščine”, pravzaprav pa so ”skrajno nesposobni, vulgarni in nasilni”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje