Finska bo izgnala devet uslužbencev ruskega veleposlaništva

Svet 07. Jun 202311:18 0 komentarjev
Finski predsednik Sauli Niinistö. (Foto: PROFIMEDIA)
Finski predsednik Sauli Niinistö. (Foto: PROFIMEDIA)

Finska namerava izgnati devet uslužbencev ruskega veleposlaništva v Helsinkih, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij v torek sporočila finski predsednik Sauli Niinistö in vlada v Helsinkih. Deveterica naj bi delala za rusko obveščevalno službo in kršila dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala predstavnica finskega zunanjega ministrstva, so se za izgon odločili na podlagi ocene finske varnostne obveščevalne službe (SUPO). Ta je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da je izgon uslužbencev veleposlaništva velik poraz za rusko obveščevalno službo na Finskem.

Odnosi med sosednjima državama so se poslabšali po ruski invaziji na Ukrajino, zaradi katere je Finska prekinila več desetletij trajajočo politiko nevtralnosti in aprila postala najnovejša članica zveze Nato.

Februarja je Finska tudi začela graditi pilotni projekt 200-kilometrske ograje na meji z Rusijo, saj se v Helsinkih bojijo, da bi lahko Moskva tokove migrantov čez mejo izkoristila za politični pritisk. Finska ima sicer najdaljšo mejo z Rusijo med vsemi članicami Evropske unije, dolgo 1.340 kilometrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.