FOTO & VIDEO: Kakšno škodo je povzročil potres v BiH

Svet 23. Apr 202209:56 > 20:12 0 komentarjev

Močan potres z magnitudo 5,7, ki je sinoči prizadel Bosno in Hercegovino, je do sedaj zahteval eno smrtno žrtev. V mestu Stolac, ki je od epicentra oddaljeno 16 kilometrov, je umrla 27-letna ženska. Iz različnih krajev po Bosni prihajajo prva poročila o posledicah močnega potresa, ki je, kot kaže, poškodoval predvsem zgradbe. Škoda pa je največja v mestu Ljubinje, kjer je močno poškodovanih več stavb.

Potres, ki je včeraj pozno ponoči stresel Bosno in Hercegovino, je v mestu Stolac zahteval smrtno žrtev. Na eno od hiše so se zrušile skale, v nesreči pa je umrla 27-letna ženska. Lažje so bile poškodovane še tri osebe iz njene družine. Kot poroča N1 BiH, je 27-letnica utrpela hude poškodbe, zato so jo prepeljali v bolnišnico v Mostarju, kjer je poškodbam podlegla.

Prve fotografije hiše, na katero so se zrušile skale, kažejo znatno škodo. Vidni so ostanki kamenja, ki se je zrušilo na hišo, na strehi pa so padajoče skale pustile večjo luknjo.

N1
N1
N1
N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1

Župan občine Stolac Stjepan Bošković je družini obljubil pomoč pri obnovi in popravilih. Hujše škode naj v Stolcu ne bi bilo, vendar škodo še ocenjujejo.

V tem mestu je potres poškodoval tudi stavbo osnovne šole, na kateri so uničeni dimnik, učilnice in zidovi, poroča N1 BiH. Hišnik osnovne šole Marko Raguž je povedal, da je najbolj poškodovano tretje nadstropje.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Materialna škoda pa je večja v Ljubinju, ki je od epicentra potresa oddaljen le devet kilometrov. N1 BiH poroča o poškodbah na stavbi občinske uprave, bolnišnice ter več stanovanjskih hišah. Iz starejšega objekta, v katerem so tri stanovanja, so prebivalce izselili.

Stavba občinske uprave v Ljubinju je uničena. Močno so razpokali zidovi, s stropa so odpadle luči, tla pisarn so polna razbitih ploščic, stekla ter ometa.

Tako Stolac kot Ljubinje sta obiskala predsednik predsedstva BiH Šefik Džaferović in član predsedstva Željko Komšić. Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik pa je občini že obljubil pol milijona mark (dobrih 250 tisoč evrov) pomoči za obnovo.

Škoda tudi drugod po Bosni

Posnetki in poročila o škodi prihajajo tudi z drugih koncev Bosne. Lažje so poškodovani stanovanjski in drugi objekti, na več cestah pa promet ovirajo plazovi, ki jih je sprožil potres. V Mostarju so na ulice popadali deli strešne kritine in opeke. Ponekod so bili ljudje nekaj časa tudi brez elektrike, težave pa naj bi bile večinoma že odpravljene.

PREBERITE ŠE

Tudi po prvem potresnem sunku pa tla v Hercegovini, na območju Stolca in Mostarja, niso mirovala. Sledilo je namreč nekaj močnih popotresnih sunkov, zadnji ob 4.20 magnitude 4,4, je sporočil Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC). Njegov epicenter je bil 32 kilometrov od Mostarja in 14 kilometrov od Stolca.

V Stolcu bo v nedeljo dan žalovanja v spomin na umrlo 28-letnico, je danes po besedah tamkajšnjega župana sklenil mestni svet. Kraj sta sicer danes obiskala dva člana predsedstva BiH Šefik Džaferović in Željko Komšić.

Potresi na območju Balkana so relativno pogosti. Decembra 2020 je potres magnitude 6,4 prizadel hrvaško Petrinjo, nedaleč od Zagreba. Pred tem je marca 2020 potres prizadel Zagreb, novembra 2019 pa je ob tresenju tal v Albaniji umrlo več kot 50 ljudi, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!