Francija in Portugalska še naprej v primežu gozdnih požarov

Svet 15. Jul 202216:57 0 komentarjev

Na atlantski obali južne Francije se še naprej širita dva velika gozdna požara, ki sta skupaj opustošila 7.000 hektarjev zemljišč, reševalne službe pa so bile primorane evakuirati tri vasi. Tudi Portugalska se sooča s številnimi požari. Trenutno namreč v državi divja 13 večjih in več deset manjših požarov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so v četrtek zvečer reševalne službe evakuirale tri vasi južno od Bordeauxa in na varno spravile 480 ljudi. Na tem območju so požari uničili že več kot 7.000 hektarjev zemljišč.

Uničene naj bi bile še tri hiše in dve restavraciji, razmere pa ostajajo neugodne.

Od torka je bilo iz bližnjih kampov evakuiranih 10.000 ljudi. V dolini reke Rone na vzhodu države pa so gasilci sinoči obvladali gozdni požar, ki je divjal že od popoldneva. Dostop do območja ostaja otežen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požari so se začeli ob nastopu novega vročinskega vala, ki Francijo pesti že od ponedeljka. Tudi danes bodo izmerjene visoke temperature, in sicer nekje med 38 in 40 stopinj Celzija.

Na Portugalskem v enem tednu uničenih več kot 25.000 hektarjev zemljišč

Že teden dni pa številni gozdni požari pestijo tudi Portugalsko. Po podatkih civilne zaščite je danes v državi divjalo 13 večjih in več deset manjših požarov.

Požare spodbujata suša in vročina, ki trajata že več mesecev. Po podatkih Inštituta za varstvo narave in gozdov (ICNF) pa so plameni v enem tednu uničili več kot 25.000 hektarjev zemljišč. Površina, ki so jo letos uničili gozdni požari, se je tako povzpela na 38.600 hektarjev.

Medtem pa prebivalci Portugalske ter številni turisti še naprej trpijo zaradi vročine. Po podatkih Inštituta za morje in ozračje (IPMA) je bila v sredo v kraju Pinhao na severu države izmerjena najvišja julijska temperatura, in sicer okoli 47 stopinj Celzija.

gozdni požar, portugalska gozdni požar, portugalska
Reuters
gozdni požar, portugalska gozdni požar, portugalska
Reuters
gozdni požar, portugalska gozdni požar, portugalska
Reuters
gozdni požar, portugalska gozdni požar, portugalska
Reuters

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!