Francija ne bo uvedla enotne vozovnice za javni promet. Kje se je zapletlo?

Svet 08. Mar 202420:27 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Francija je preklicala načrte za uvedbo enotne mesečne vozovnice za javni promet. Zapletlo se je namreč pri financiranju uvedbe vozovnice, ki bi stala 49 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ideja o uvedbi ugodne enotne mesečne vozovnice za javni promet po nemškem vzoru se je porodila v času nekdanjega francoskega ministra za promet Clementa Beauna, ki je pri tej pobudi dobil tudi podporo francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Vendar je nova francoska vlada odstopila od teh načrtov, potem ko je prišlo do nesoglasij glede financiranja vozovnice. Za regionalni promet so odgovorne posamezne francoske regije, ki bi morale vozovnico v celoti financirati same. “Ne smemo več imeti dobrih idej na račun drugih,” je danes v parlamentu dejal novi francoski minister za promet Patrice Vergriete, ki je Beauna februarja zamenjal na položaju.

Namesto tega bi bilo treba uvesti počitniško vozovnico za mlade, s katero bi lahko poleti z regionalnimi in medkrajevnimi vlaki raziskovali Francijo, je prepričan.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Foto: David W. Cerny/ REUTERS)

Vozovnica bi stala 49 evrov

Beaune je septembra lani napovedal, da bodo enotno mesečno vozovnico za javni promet uvedli predvidoma letos poleti. Vozovnico bi uvedli po zgledu Nemčije, ki je tovrstno vozovnico uvedla maja lani.

Nemški minister za promet Volker Wissing je medtem predstavil zamisel o 49 evrov vredni mesečni vozovnici za regionalni promet, ki bi veljala tako v Nemčiji kot v Franciji. Regionalni železniški promet med državama se bo v prihodnjih letih močno razširil, zato se je ocenjevalo, da bi se tovrstno čezmejno vozovnico pogosto uporabljalo, poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!