Francija poziva Turčijo in Madžarsko k ratifikaciji vstopa Švedske v Nato

Svet 28. Sep 202317:55 0 komentarjev
Švedska in Nato zastava
Foto: PROFIMEDIA

Švedska še vedno čaka na svoj vstop v Nato. Madžarska in Turčija sta še zadnji članici zveze, ki odlašata z ratifikacijo pristopnih protokolov. Francija je danes državi pozvala, da izpolnita svojo zavezo in podpreta Švedsko. Orban je v začetku tedna sicer dejal, da ne vidi razloga za hitenje.

Francija poziva Turčijo in Madžarsko, naj uresničita svojo zavezo in Švedski omogočita vstop v Nato, je danes dejala francoska zunanja ministrica Catherine Colonna v Helsinkih, kjer se je sešla s finsko kolegico Elino Valtonen.

“Želimo si, da bi bila Švedska v Natu ter da bi Turčija in Madžarska izpolnili svojo zavezo,” je dejala Colonna.

Madžarska in Turčija odlašata

Madžarska in Turčija sta še zadnji med 31 članicami zveze Nato, ki nista ratificirali pristopnih protokolov Švedske. Julija sta na vrhu zavezništva v Vilniusu sicer umaknili veto, vendar pa z ratifikacijo pristopnega protokola odlašata.

Madžarski premier Viktor Orban je v začetku tega tedna izjavil, da se Madžarski ne mudi z ratifikacijo švedskega pristopnega protokola za članstvo v Natu in da varnost Švedske ni ogrožena. “Sprašujem se, ali obstaja kaj nujnega, kar bi nas prisililo, da ratificiramo švedski pristopni protokol. Takšnih okoliščin ne vidim,” je dodal.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki že več mesecev pritiska na Švedsko k ukrepanju proti oskrunitvam Korana na protestih, ki so zaostrili odnose med državama, pa je julija nakazal, da ratifikacija v turškem parlamentu ne bodo izvedli pred oktobrom.

Turčija naj bi čakala ZDA

Kot je dejal v torek, bo turški parlament izpolnil obljubo in ratificiral švedski pristopni protokol za članstvo v Natu, če bodo ZDA odobrile prodajo bojnih letal F-16 Ankari. Parlament bo z delom pričel v začetku oktobra, a za zdaj še ni znano, kdaj bi lahko poslanci glasovali.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!