Francija storila prvi korak k prepovedi elektronskih cigaret za enkratno uporabo

Svet 05. Dec 202314:03 0 komentarjev
Moški kadi elektronski cigaret.
PROFIMEDIA

Spodnji dom francoskega parlamenta je v ponedeljek soglasno podprl predlog zakona o prepovedi elektronskih cigaret za enkratno uporabo. Poslanci so opozorili, da te pomenijo vhodna vrata za vstop najstnikov v odvisnost od nikotina in da škodijo okolju. Predlog zakona mora potrditi še senat, dobiti pa mora tudi zeleno luč Evropske komisije.

Elektronske cigarete za enkratno uporabo so priljubljene med mladimi, saj imajo različne okuse in so poceni, imajo pa lahko visoko vsebnost nikotina.

Minister za zdravje Aurelien Rousseau je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pred poslanci poudaril, da te cigarete “odpirajo pot do resne zasvojenosti”.

Poslanka Francesca Pasquini, ki je predlog zakona predložila novembra lani, pa je izpostavila, da so te cigarete “smešno poceni, sadni in sladki okusi pa privlačni” in da jih je zaradi majhnosti enostavno skriti pred starši. Poslanec Michel Lauzzana je izpostavil, da jih je francoska akademija medicine označila za “zahrbtno past zlasti za otroke in najstnike”. Predlog zakona je podprla tudi premierka Elisabeth Borne.

Poslanci so tudi izpostavili njihov škodljivi vpliv na okolje, saj je zaradi velike vsebnosti plastike in litija za njihovo izdelavo potrebno veliko vode in nafte. Zakon, ki sodi v okvir širše vladne protikadilske kampanje, bo sedaj obravnaval zgornji dom parlamenta, senat.

Evropska komisija bo ocenila, ali je prepoved sorazmeren ukrep

Zeleno luč pa mu mora dati tudi Evropska komisija, ki bo ocenila, ali je prepoved sorazmeren ukrep. Če bo vse potekalo gladko, vlada pričakuje, da bi prepoved začela veljati do septembra 2024.

V okviru širše protikadilske kampanje je vlada napovedala tudi prepoved kajenja na vseh plažah po državi, v javnih parkih in gozdovih ter blizu šol. Zviševala bo tudi davek na cigarete. Z ukrepi želi uresničiti obljubo francoskega predsednika Emmanuela Macrona iz leta 2021, da bodo do leta 2032 ustvarili “prvo generacijo brez tobaka”.

S koncem leta prodajo elektronskih cigaret prepovedujejo v Belgiji, medtem ko so v postopku prepovedi tudi na Irskem. Omejitvam ali prepovedi se nagibajo tudi nekatere druge evropske države, med njimi spremembe na tem področju napoveduje tudi Slovenija. Elektronske cigarete so sicer že prepovedane v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!