Francoska ministrica: Rusija je v imenu naših medijev širila laži o Ukrajini

Svet 13. Jun 202318:47 4 komentarji
Francoski časopis
PROFIMEDIA

Francija je po lastnih navedbah odkrila kampanjo, v kateri naj bi ruski hekerji v imenu uglednih francoskih tiskanih medijev širili lažne novice o Ukrajini. Pariz Rusiji očita "hibridno vojno".

Francija je danes sporočila, da je odkrila obsežno rusko dezinformacijsko kampanjo z objavljanjem lažnih novic, sovražnih do Ukrajine, ki so bile videti, kot da so jih objavili ugledni francoski tiskani mediji.

V kampanjo naj bi bili vpleteni ruski akterji, so navedli v Parizu in Rusiji očitali, da vodi “hibridno vojno”.

“Francoske oblasti so razkrile obstoj kampanje za manipulacijo digitalnih informacij proti Ukrajini, v katero so vpleteni ruski akterji in v kateri so sodelovali državni subjekti ali subjekti, povezani z rusko državo, tako da so širili lažne informacije,” je v izjavi danes sporočila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna.

Kot je še dejala, Francija obsoja ta dejanja, ki “niso vredna stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov”. Francoske oblasti tesno sodelujejo s svojimi zavezniki, da bi “premagale hibridno vojno, ki jo vodi Rusija”, je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ta kampanja temelji zlasti na ustvarjanju lažnih spletnih strani, ki se predstavljajo kot nacionalni mediji in vladna spletna mesta, ter na ustvarjanju lažnih računov na družbenih omrežjih, je pojasnila Colonna in dodala, da so ruska veleposlaništva in kulturni centri “aktivno” sodelovali pri krepitvi kampanje.

Žrtev kampanje so bili vsaj štirje francoski dnevni časopisi Le Parisien, Le Figaro, Le Monde in 20 Minutes, tarče pa so bili tudi drugi večji mediji, zlasti nemški, vključno s časniki Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel in Bild, poroča AFP.

Francosko zunanje ministrstvo je samo preprečilo poskus ustvarjanja lažne spletne strani ministrstva, je povedala Colonna.

Zahodne države so močno zaskrbljene zaradi krepitve dezinformacijskih kampanj, ki jih vodi Rusija, saj si Moskva prizadeva vplivati na javno mnenje po svetu zaradi svoje invazije na Ukrajino.

Ukrajini dodatna posojila

Medtem je Evropska unija Ukrajini odobrila dodatna posojila za pomoč pri odpravljanju posledic ruske agresije. Evropska investicijska banka (EIB) bo namreč Ukrajini zagotovila novo posojilo v višini sto milijonov evrov, ki bo krito z jamstvom EU. Denar naj bi med drugim namenili za obnovo uničene infrastrukture, so sporočili danes v Bruslju. Jamstvo EU je eden od elementov pobude EU za Ukrajino (EU4U) iz marca letos, ki vključuje tudi sklad EU4Ukraine ter sveženj tehnične pomoči in svetovanja v višini sto milijonov evrov iz lastnih sredstev EIB. EU je Ukrajini od začetka ruske agresije februarja lani zagotovila 70 milijard evrov podpore. To vključuje tudi 2,4 milijarde evrov posojil EIB, podprtih z jamstvom EU, so navedli v sporočilu komisije.

ZDA z novim vojaškim paketom

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes napovedal nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini 325 milijonov dolarjev, kar je dobrih 300 milijonov evrov. Dodatna pomoč prihaja sredi ukrajinske protiofenzive, s katero želi rusko vojsko pregnati s svojih zasedenih ozemelj. Sveženj vključuje ključne zmogljivosti zračne obrambe, dodatno strelivo za visoko mobilni artilerijski raketni sistem, artilerijske naboje, protitankovsko orožje, oklepna vozila in drugo opremo, je sporočil Blinken. Pomoč vključuje 25 oklepnih vozil – 15 pehotnih bojnih vozil bradley in šest transporterjev stryker, pa tudi strelivo za odstranjevanje ovir ter več kot 22 milijonov nabojev za osebno orožje in granate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje