Francoski igralke in igralci obsodili linč Depardieuja in sprožili val ogorčenja

Svet 27. Dec 202310:19 0 komentarjev
Gerard Depardieu
Foto: PROFIMEDIA

Številni francoski igralke in igralci so z odprtim pismom obsodili linč, ki naj bi ga bil deležen legendarni igralec Gerard Depardieu. Pismo, ki je sicer že sprožilo nov val ogorčenja, so med drugim podpisale nekdanja francoska prva dama in pevka Carla Bruni, Depardieujeva nekdanja partnerka, igralka Carole Bouquet in britanska igralka Charlotte Rampling.

Skoraj 60 francoskih igralk in igralcev ter drugih vidnih osebnosti je v odprtem pismu obsodilo linč, ki naj bi ga bila po njihovem deležna francoska filmska legenda Gerard Depardieu. Ta je obtožen posilstva in se sooča tudi s kopico drugih obtožb zaradi spolnih napadov in nadlegovanja.

Odprto pismo so med drugim podpisale nekdanja francoska prva dama in pevka Carla Bruni, Depardieujeva nekdanja partnerka, igralka Carole Bouquet in britanska igralka Charlotte Rampling.

“Gerard Depardieu je verjetno največji od vseh igralcev,” piše v pismu, ki ga je francoski časopis Le Figaro objavil na božični ponedeljek.

Njegovi podporniki so še zapisali, da ne morejo več molčati ob linču, s katerim se sooča igralec. V pismu tudi piše, da je Depardieu tarča napadov “v nasprotju z domnevo nedolžnosti, ki bi zanj obveljala, tako kot velja za vse druge, če sam ne bi bil filmski velikan, kakršen je.”

“Ko ljudje na ta način napadajo Gerarda Depardieuja, napadajo umetnost,” še navaja pismo. “Francija mu dolguje tako veliko. Kino in gledališče ne moreta brez njegove edinstvene in izjemne osebnosti,” so zapisali Depardieujevi podporniki. “Nihče ne more izbrisati neizbrisnega pečata njegovega dela v našem času,” so še navedli.

Pismo sprožilo nov val ogorčenja

Pismo z naslovom Ne izbrišite Gerarda Depardieuja je sicer že sprožilo nov val ogorčenja.

“Ali je posilstvo del ‘dela’, ko ga producira umetnik?” se je na enem od družbenih omrežij odzvala francoska poslanka in feministka Sandrine Rousseau.

Ustanovitelj skupine Les Papillons (Metulji), ki se bori proti nasilju nad otroki, Laurent Boyet pa je v odzivu povedal, da je pismo “nespodobno” in dodal, da je organizacija enega od podpisnikov pisma, igralca Pierra Richarda, odslovila kot svojega ambasadorja. “Smo in vedno bomo na strani žrtev,” je dodal Boyet.

Depardieu, ki je danes dopolnil 75 let, je podpisnike pisma označil za “pogumne”. “Zdelo se mi je čudovito,” je po telefonu povedal za RTL. Dodal je, da so mu pismo pokazali pred objavo, vendar dodal, da sam tega ni zahteval. Povedal je tudi, da številne osebnosti pisma niso hotele podpisati.

Depardieu leta 2020 obtožen posilstva

Depardieu, ki je zaigral v več kot 200 filmih in televizijskih serijah, je bil leta 2020 obtožen posilstva. Poleg tega ga je spolnega nadlegovanja in napada obtožilo več kot deset žensk.

Kljub temu, da nobeno sodišče proti njemu še ni izreklo sodbe, so se v zadnjih dneh številni ogradili od igralca.

Igralec se je nazadnje znašel pod udarom kritik zaradi svojih spolno eksplicitnih komentarjev med obiskom v Severni Koreji leta 2018, ki so bili prikazani v dokumentarca, ki je bil ta mesec prvič na ogled na francoski nacionalni televiziji.

Depardieuju sicer škandali niso tuji, saj se je v preteklosti na časopisnih naslovnicah znašel tudi zaradi pretepanja, vožnje pod vplivom alkohola ter uriniranja v letalu. Prav tako je javno hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina in poseduje ruski potni list.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!