Francoski predsednik po izgredih napovedal spremembo zakonodaje

Svet 04. Jul 202317:03 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Michel Euler/REUTERS)

Predsednik Francije Emmanuel Macron je napovedal zakonodajo za pospešitev obnove po izgredih, ki so izbruhnili po smrti 17-letnega Nahela, ki ga je med kontrolo prometa ustrelil policist.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes po pogovoru z župani francoskih mest, ki so jih prizadeli nemiri po smrti 17-letnika, napovedal zakonodaje za pospešitev obnove po izgredih, v katerih so bile uničene številne zgradbe, prevozna sredstva in infrastruktura, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zakon bodo po njegovih besedah sprejeli po nujnem postopku, da bi lahko obnovo izvedli kar najhitreje.

Macron je na srečanju z 241 župani po navedbah enega od udeležencev srečanja v Elizejski palači obljubil tudi finančno pomoč za popravila cest, občinskih ustanov in šol.

Po oceni francoskega predsednika je vrhunec nemirov, ki so izbruhnili prejšnji torek, že mimo, je pa v prihodnjih dneh in tednih še vedno nujna previdnost.

Izgredniki so v nemirih po vsej državi zažgali približno 5.900 avtomobilov ter povzročili gmotno škodo ali požare na 1.100 zgradbah. Napadli so tudi okoli 270 policijskih postaj, je poročala francoska televizija BFMTV, ki se je sklicevala na notranje ministrstvo.

Po ocenah glavne delodajalske organizacije Medef so izgredniki povzročili za milijardo evrov škode. Več organizacij je v ponedeljek pozvalo vlado k sprejetju ukrepov za podporo prizadetim trgovcem in podjetnikom ter k ustanovitvi sklada za tiste, ki so izgubili vse.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Isto noč so se začeli nemiri. Policist, ki ga je ubil, je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!