Francoski trgovec iz polic umaknil izdelke PepsiCo: “Dvig cen je nesprejemljiv”

Svet 05. Jan 202417:10 0 komentarjev
Napis na prazni polici: "Te blagovne znamke zaradi nesprejemljivega dviga cen ne prodajamo več.
Obiskovalce Carrefour v Parizu je na polici, kjer bi moral biti čips znamke Lay's, pričakal napis: "Te blagovne znamke zaradi nesprejemljivega dviga cen ne prodajamo več. Opravičujemo se za nevšečnosti." (Foto: REUTERS)

Francoski trgovski velikan Carrefour je zaradi "nesprejemljivega dviga cen" iz svojih polic umaknil nekatere izdelke podjetja PepsiCo. Gre še za eno drzno potezo v burni vojni med trgovci in proizvajalci živil.

Obiskovalci francoskega supermarketa Carrefour so na policah zaman iskali nekatere izdelke podjetja PepsiCo, kot je priljubljena gazirana pijača 7Up, čips Lay’s ali prigrizki blagovne znamke Doritos, poročajo tuji mediji. Namesto želenih izdelkov so jih na policah pričakali napisi, da v trgovini teh blagovnih znamk zaradi “nesprejemljivega dviga cen” ne bodo več prodajali.

V priljubljeni trgovski verigi Carrefour so umik nekaterih blagovnih znamk v Franciji, Italiji, Španiji in Belgiji svojim kupcem tudi jasno napovedali ter pojasnili, da je podjetje PepsiCo svoje cene enostavno postavilo previsoko. Gre še za eno izmed potez v burni vojni med trgovci in svetovnimi živilskimi velikani, poroča Reuters.

Drugi največji francoski trgovec je že pred nekaj meseci z drzno potezo opozoril, da misli resno in pritisnil na ugledna imena v prehranski industriji. Z oznakami na trgovskih policah, ki potrošnika opozarjajo na pojav vse pogostejšega marketinškega trika skrčflacije, je osramotil priznane blagovne znamke.

V zadnjem letu so trgovci v več evropskih državah, vključno z Belgijo in Nemčijo, napovedali, da so zaradi izrazitega povišanja cen ustavili nekatera naročila svetovnih živilskih podjetji. To je zgolj ena izmed taktik v pogajanjih med različnimi deležniki v trgovskem sektorju, ki so zaradi inflacije postala še bolj napeta, poroča Guardian.

Tudi francoska vlada se na različne načine trudi ustaviti hitro naraščajoč dvig cen prehranskih izdelkov. Po navedbah vladnega poročila, ki ga navaja BBC, so se cene živil v obdobju med decembrom 2022 in decembrom 2023 namreč dvignile za 7,1 odstotka. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je med drugim živilskim velikanom zagrozil s posebnimi davki na “neupravičene” dobičke, vlada pa je zahtevala pospešitev pogajanj med trgovci in živilskimi podjetji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!