Fukušimo stresel močan potres, v jedrskih elektrarnah brez nepravilnosti

Svet 16. Mar 202216:35 > 19:58 0 komentarjev
Fukušima
PROFIMEDIA

Močan potres z magnitudo 7,3 je danes stresel japonsko regijo Fukušima, zato je japonska meteorološka agencija izdala opozorilo pred cunamijem za prefekturi Fukušima in Mijagi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močan potres, katerega magnitudo 7,3 je izmeril Geološki zavod ZDA, so čutili tudi v Tokiu, kjer so se močno tresle stavbe. Kmalu po potresu so za dele severovzhodne obale izdali opozorilo o enometrskih valovih. Nacionalna televizija NHK je dejala, da je cunami morda že dosegel nekatera območja.

Informacij o tem, ali je prišlo do poškodb v jedrski elektrarni v Fukušimi, kjer je cunami leta 2011 povzročil največjo jedrsko nesrečo v sodobni zgodovini, za zdaj ni. Pred nekaj dnevi je minila ravno 11. obletnica nesreče. Japonska meteorološka agencija je sporočila, da je bilo središče potresa 60 kilometrov pod morjem. Družba Tokyo Electric Power Company Holdings, ki upravlja jedrsko elektrarno, preučuje morebitno škodo. Japonske zračne sile so iz letalske baze že poslale letala, ki bodo pomagala pri zbiranju podatkov in oceni škode. Zaradi potresa je več kot dva milijona oseb ostalo brez elektrike, od tega 700.000 v Tokiu in 156.000 v severovzhodni regiji države. Predsednik vlade Fumio Kishida je novinarjem povedal, da vlada trenutno zbira informacije o škodi. “Posvetili se bomo zbiranju informacij, storili vse, kar je v naši moči, da bi rešili prizadete v potresu in ustrezno posredovali informacije,” je dejal.

“Policija in reševalna vozila v Fukušimi in Mijagiju so preplavljeni s klici,” je novinarjem povedal predstavnik vlade Hirokazu Matsuno in dodal, da je bila ustanovljena vladna delovna skupina za izredne razmere. Matsuno je prav tako opozoril prebivalce na morebitne močne popotresne sunke v prihajajočem tednu. “Močni popotresni sunki se pogosto zgodijo nekaj dni po prvem potresu, zato se izogibajte porušenim stavbam in drugim tveganim krajem,” je dejal. Po potresu niso odkrili nobenih nepravilnosti v jedrskih elektrarnah Onagawa v severovzhodni prefekturi Mijagi in Fukušima, ki je bila poškodovana pred 11 leti po močnem potresu z magnitudo 9,0, je sporočil državni organ za jedrsko regulacijo.

Japonska leži na tihomorskem ognjenem obroču, ki se razteza preko Pacifika in jugovzhodne Azije. Državo redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa jo še vedno preganja spomin na potres leta 2011 na severovzhodu Japonske, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi.

Fukušima
REUTERS

Valovi potresa so do Slovenije potovali okrog 12 minut, je sporočila Agencija Republike Slovenije za okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!