G20 za neposredno humanitarno pomoč Afganistancem

Svet 12. Okt 202121:52 0 komentarjev
Zasedanje skupine G20 na temo Afganistana
REUTERS

Voditelji držav iz skupine G20 so na srečanju govorili o razmerah v Afganistanu in se zavzeli za enotno ukrepanje v humanitarni krizi ter zagotavljanje humanitarne pomoči neposredno Afganistancem. Ti pomoč potrebujejo nujno, saj je njihovo gospodarstvo v razsulu, brezposelnost raste, država pa se sooča tudi z grožnjo ene od vej skupine Islamska država (IS).

Voditelji držav članic skupine G20 so na virtualnem srečanju, ki mu je predsedovala Italija, govorili o razmerah v Afganistanu. Zavzeli so se za enotno ukrepanje za rešitev humanitarne krize v tej državi in zagotavljanje humanitarne pomoči neposredno Afganistancem. Med osrednjimi temami vrha so bili še boj proti terorizmu, svoboda gibanja po državi in odprte meje.

“Obstaja zavedanje, da je humanitarna kriza zelo huda,” je na novinarski konferenci po srečanju povedal italijanski premier Mario Draghi, ki je gostil zasedanje. Zaznal sem soglasje, veliko pripravljenost za ukrepanje in usklajenost pogledov glede tega, da se je treba s humanitarno krizo spopasti enotno prek mandata Združenim narodom, je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Biden za pravice žensk, Merkel obljublja 600 milijonov evrov

Iz Bele hiše so sporočili, da so se ameriški predsednik Joe Biden in voditelji na vrhu znova zavzeli za to, da se humanitarna pomoč zagotavlja neposredno Afganistancem prek neodvisnih mednarodnih organizacij. Zavzeli so se tudi za spodbujanje spoštovanja človekovih pravic vseh Afganistancev, tudi žensk, deklet in pripadnikov manjšin.

Srečanja se je udeležila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je pozvala k mednarodni pomoči, da bi preprečili gospodarski zlom Afganistana. “Nihče nima nič od tega, da se v Afganistanu zlomita monetarni in finančni sistem, ker potem tudi humanitarne pomoči ne bo več mogoče zagotavljati,” je poudarila. Potrdila je, da bo Nemčija Afganistanu zagotovila 600 milijonov evrov pomoči, kot je obljubila septembra na donatorski konferenci.

EU za Afganistan in sosede namenja milijardo evrov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na vrhu napovedala skupno pomoč v višini milijarde evrov za Afganistan, da bi se tako ognili humanitarni krizi in socialno-gospodarskemu zlomu države.

EU bo ob že obljubljenih 300 milijonih evrov za nujne humanitarne potrebe namenili še dodatnih najmanj 250 milijonov evrov, preostanek pa bo šel sosedam Afganistana, ki sprejemajo begunce, ki bežijo pred talibani.

Skupino G20 tvorijo gospodarsko najbolj pomembne države sveta, med njimi ZDA, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, Rusija, EU. Na tokratnem vrhu so sodelovali tudi predstavniki mednarodnih finančnih ustanov. Kitajski in ruski predsednik Ši Džinping ter Vladimir Putin se tega virtualnega srečanja nista udeležila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!