G7 napovedal nove sankcije proti Rusiji, Orban EU poziva k njihovemu umiku

Svet 22. Sep 202211:15 1 komentar
Prebivalci Rusije
Maxim Shemetov/REUTERS

Zunanji ministri držav članic skupine G7 so v sredo Rusijo obtožili namernega stopnjevanja napetosti, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal delno vojaško mobilizacijo rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Napovedali so tudi nove sankcije proti Rusiji. Madžarski premier Viktor Orban je članice Evropske unije po drugi strani pozval, naj sankcije zoper Rusijo do konca leta umakne.

Po srečanju ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku so ministri skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav v izjavi v sredo zvečer “obžalovali namerno rusko stopnjevanje vojne, vključno z delno mobilizacijo rezervistov in neodgovorno jedrsko retoriko”.

Napovedali so nadaljevanje usmerjenih sankcij proti Rusiji ter potrdili zavezanost trajnemu gospodarskemu in političnemu pritisku na Rusijo. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se je prav tako udeležil srečanja, je pojasnil, da bodo sprejeli nove omejevalne ukrepe proti posameznikom in gospodarskim sektorjem. Borrell in zunanji ministri Kanade, ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Velike Britanije so obsodili tudi napovedane “navidezne referendume o suverenem ukrajinskem ozemlju” v okupiranem Donbasu in nekaterih delih drugih zasedenih ukrajinskih ozemelj.

Poudarili so, da ob prisotnosti ruskih sil na teh območjih glasovanje ne more biti niti svobodno niti pošteno. Putin je v sredo ukazal delno mobilizacijo, dan po tistem, ko so proruske oblasti v štirih regijah v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale skorajšnje referendume o priključitvi Rusiji. Referendumi v Lugansku, Donecku, Hersonu in Zaporožju naj bi potekali od 23. do 27. septembra.

Zunanji ministri G7 so še ponovili obljubo, da bodo končali priprave na uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Rusijo so pozvali tudi, naj Ukrajini vrne nadzor nad ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, ki jo že dlje časa zasedajo ruske sile.

Orban pozval k umiku sankcij do konca leta

Madžarski premier Viktor Orban je članice Evropske unije po drugi strani pozval, naj najkasneje do konca leta ukinejo sankcije proti Rusiji. Po pisanju provladnega časnika Magyar Nemzet je Orban na kongresu svoje stranke Fidesz v sredo zvečer še poudaril, da so sankcije proti Moskvi Evropejcem vsilili bruseljski birokrati. “Sankcije so vzrok gospodarskih težav, energetske krize in inflacije,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Orban na srečanju stranke, ki je v letovišču Balatonalmadi ob Blatnem jezeru potekalo za zaprtimi vrati.

Po njegovem mnenju bi ob ukinitvi sankcij cene plina nemudoma padle za 50 odstotkov, tudi inflacija bi se začela zniževati. Brez sankcij proti Rusiji bi Evropa znova pridobila moč in bi se lahko izognila recesiji, ki ji grozi, je po pisanju časnika še dejal Orban in ponovil svoje stališče, da sankcije bolj škodijo Evropi kot Rusiji.

Orban je sporočilo s srečanja stranke objavil tudi na družbenem omrežju Facebook. “Bruseljske sankcije so porinile Evropo v energetsko krizo,” je zapisal.

Madžarski premier ima dobre odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Doslej je podpiral sankcije EU proti Rusiji, je pa za Madžarsko izpogajal izjemo glede embarga na rusko nafto. Madžarska je sicer ena najbolj prorusko usmerjenih držav EU, ki je močno odvisna od ruskega plina in nafte, Rusija pa za Madžarsko gradi tudi jedrsko elektrarno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.