Gazprom bo jutri ustavil dobavo plina Finski

Svet 20. Maj 202213:27 > 13:40 0 komentarjev
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Ruski dobavitelj Gazprom je obvestil Finsko, da bo v soboto zgodaj zjutraj prekinil dobavo zemeljskega plina tej državi. Finski ponudnik plina Gasum je namreč zavrnil Gazpromovo zahtevo, da plin plača v rubljih.

Izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen je dejal, da globoko obžalujejo prekinitev dobave, a da so na to pripravljeni. “Skrbno smo se pripravili na to situacijo. Če v omrežju ne bo motenj, bomo vsem svojim odjemalcem v prihodnjih mesecih lahko zagotovili plin,” je zagotovil Wiljanen.

Iz Gasuma so sporočili, da bodo finskim odjemalcem plin zagotavljali iz drugih virov preko plinovoda Balticonnector, ki Finsko povezuje z Estonijo.

Po navedbah Bloomberga naj bi sicer Finska dobavljala samo pet odstotkov vsega plina iz Rusije. Namenjen naj bi bil industrijskim odjemalcem in ne gospodinjstvom.

Finska bo tako že tretja evropska država, ki ji je Rusija zaradi nesoglasij glede plačila prekinila dobavo zemeljskega plina. Prejšnji mesec se je to zgodilo Poljski in Bolgariji.

Finska, ki je doslej zavračala članstvo v Natu, je sicer pred dnevi poslala uradno prošnjo za priključitev severnoatlantskemu zavezništvu. Rusija je sporočila, da bodo tej potezi sledili povračilni ukrepi.

V četrtek je podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak dejal, da je približno polovica podjetij, ki imajo z Gazpromom sklenjene pogodbe o dobavi zemeljskega plina, odprla račune v rubljih. Ko bodo znani končni podatki za april, bo po Novakovih besedah pripravljen seznam tistih, ki so plačali v rubljih, in tistih, ki niso.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!