General ZDA zaključil poveljstvo tujim silam v Afganistanu

Svet 12. Jul 202119:13 > 19:17 0 komentarjev
Austin Scott Miller (levo)
Phil Stewart/REUTERS

Ameriški general Austin Scott Miller, dosedanji poveljnik vojakov držav zveze Nato v Afganistanu, je danes zaključil svoje poveljevanje. "Kar imam povedati talibanom, je to, da so tudi oni odgovorni. Nasilje, ki se dogaja, je v nasprotju z željami Afganistancev in se mora končati," je povedal.

Ameriški general Austin Scott Miller, poveljnik vojakov držav zveze Nato v Afganistanu, z današnjim dnem opušča poveljstvo, navaja tiskovna agencija Reuters. Zaključek njegovega poveljstva simbolično naznanja konec 20-letnega vojaškega posredovanja ZDA v Afganistanu.

60-letni general Miller je bil, tako CNN, pogosto skeptičen do možnosti za mir v Afganistanu. Na manjši slovesnosti je Miller danes spomnil na padle vojake ter talibane pozval k zaustavitvi nasilja. “Kar imam povedati talibanom, je to, da so tudi oni odgovorni. Nasilje, ki se dogaja, je v nasprotju z željami Afganistancev in se mora končati,” je povedal. V vojni v Afganistanu je bilo ubitih približno 2400 vojakov ZDA.

Ašraf Gani in Austin Scott Miller
Presidential Palace/REUTERS

Kot je napovedal predsednik ZDA Donlad Trump, se bodo vojaki ZDA iz Afganistana predvidoma umaknili do 31. avgusta, rok Bele hiše za umik pa je sicer 11. september. Ob odhodu tujih sil vse bolj v ospredje prihaja vprašanje, kako se bodo s talibani soočili pripadniki afganistanskih varnostnih sil, ki jih bodo ZDA še vedno podpirale. V zadnjih tednih talibani namreč pospešeno osvajajo ozemlje Afganistana – po lastnih navedbah so prevzeli nadzor nad 250 (od 398) okrožij in nadzorujejo 85 odstotkov ozemlja države.

Kot je povedal poveljnik marincev ZDA, general Kenneth McKenzie, so prestolnice afganistanskih provinc v nevarnosti, da jih bodo zavzeli talibani, a da so afganistanske sile “odločene, da se borijo za te prestolnice provinc.” Tudi po zaključku Millerjevega poveljstva, bo McKenzie do 31. avgusta lahko avtoriziral zračne napade ZDA na talibanske tarče. Po tem datumu pa bodo napadi ZDA v Afganistanu predvidoma v sklopu protiterorističnih operacij, usmerjeni bodo zoper Al Kajdo in Islamsko državo.

Afganistan
REUTERS

Nad dogajanjem v Afganistanu bosta poleg McKenzieja, ki operacije vodi iz pisarne v Floridi, bdela še brigadni general Curtis Buzzard, ki bo iz Katarja skrbel za zagotavljanje sredstev za podporo afganistanskim silam, ter kontraadmiral Peter Vasely. Ta bo koordiniral ameriške vojake, ki bodo skrbeli za varnost diplomatskih misij ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!