Več kot tisoč afganistanskih vojakov prebegnilo v Tadžikistan

Svet 05. Jul 202115:50 > 16:00 0 komentarjev
Afganistan
Mohammad Ismail/REUTERS

Ob stopnjevanju spopadov med afganistansko vojsko in talibani je več kot 1.000 afganistanskih vojakov prebegnilo v Tadžikistan. Talibani so medtem izrazili nasprotovanje nameri tujih sil, da bi določeno število njihovih vojakov v državi ostalo tudi po umiku.

Tadžikistanski odbor za nacionalno varnost je sporočil, da je po nočnih spopadih s talibani v državo prišlo 1.037 afganistanskih vojakov, “da bi si rešili življenje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Upoštevajoč načelo dobrososedskih odnosov in stališče nevmešavanja v notranje zadeve Afganistana, je bil vojaškemu osebju afganistanskih vladnih sil dovoljen vstop v Tadžikistan,” so zapisali.

Pripadnik bataljona v provinci Badahšan, katerega člani so pobegnili v Tadžikistan, je povedal, da se niso želeli predati. “Prosili so za okrepitve, a njihovega poziva niso upoštevali,” je dejal Abdul Basir. Beg afganistanskih vojakov je sledil novemu koncu tedna, ki so ga zaznamovali spopadi na večjem delu severa države, kjer so talibani zasedli več deset okrožij. Konec tedna so zasedli večji del provinc Badahšan in Tahar. Vladne sile nadzorujejo samo še prestolnici provinc in nekaj drugih območij.

Vlada sicer pripravlja protiofenzivo na severu države. Talibani pa se medtem približujejo tudi prestolnicama provinc Kandahar in Helmand na jugu države. Zavzeli so že ključna okrožja na obrobju obeh prestolnic, navaja AFP.

Afganistan
Mohammad Ismail/REUTERS

Talibani zahtevajo umik tujih vojakov skladno z dogovorom

Spopadi med afganistansko vojsko in talibani se tako od začetka umika tujih vojakov iz države vse bolj zaostrujejo. Umik ameriških in drugih sil se je začel maja, v petek pa je ameriška vojska Afganistancem predala največje letalsko oporišče Bagram. Umik ameriške vojske iz Afganistana se bo predvidoma končal že do konca avgusta, je v petek povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Predsednik Joe Biden je sicer odredil, da se mora umik po 20 letih vojne končati do 11. septembra.

V Afganistanu naj bi po odhodu tujih sil ostalo 1.000 večinoma ameriških vojakov, da bi varovali diplomatska predstavništva in kabulsko mednarodno letališče. Tiskovni predstavnik talibanov Suhail Šahin je o tem povedal, da v Kabulu po umiku Natovih sil ne sme ostati noben tuji vojak. “Če bodo v nasprotju z dogovorom iz Dohe pustili svoje sile, bo o nadaljnjih postopkih odločalo naše vodstvo,” je povedal v pogovoru za britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!