Rusija ustavila dobavo plina. EU pravi, da je na to pripravljena

Svet 03. Sep 202214:08 10 komentarjev
Ruski plin: Gazprom
REUTERS/Wojciech Kardas

Evropska unija je zaradi ukrepov za varčevanje z energijo in diverzifikacijo dobav dobro pripravljena v primeru popolne prekinitve dobave ruskega plina, je danes zagotovil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

“Dobro smo pripravljeni, da se upremo skrajni uporabi plina kot orožja s strani Rusije,” je dejal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni ob robu poslovne konference, ki jo organizira Evropska hiša Ambrosetti v italijanskem mestu Cernobbio ob jezeru Como.

“Ne bojimo se Putinovih odločitev, od Rusov zahtevamo, da spoštujejo pogodbe, če pa tega ne bodo storili, smo se pripravljeni odzvati,” je še poudaril.

Ruski energetski velikan Gazprom je v petek sporočil, da bo plinovod Severni tok, ki povezuje Rusijo s severno Nemčijo in ki naj bi po tridnevni prekinitvi zaradi vzdrževanja danes spet začel obratovati, do nadaljnjega “popolnoma” zaprt, dokler ne bo popravljena turbina. Dobava plina tako ostaja ustavljena. V Siemensu, ki je izdelovalec turbine, so okvaro opreme že zanikali.

Gazprom, Rusija
Gazprom (PROFIMEDIA)

Moskva se je s tem tako odzvala na petkovo odločitev držav G7, da bodo z dogovorom o omejitvi cen nafte Moskvi preprečili, da bi se okoristila s posledicami vojne v Ukrajini, poroča AFP.

Poleg tega je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v petek izjavila, da je čas za določitev zgornje meje cene plina, uvoženega po plinovodu iz Rusije, in podprla ukrep, ki ga je zagovarjal tudi italijanski predsednik vlade v odhodu Mario Draghi. Gentiloni je spomnil, da so skladišča plina v Evropski uniji “zaradi diverzifikacije oskrbe” trenutno napolnjena 80-odstotno, čeprav se razmere v posameznih državah razlikujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje