Prisegla nova italijanska vlada, ki jo prvič v zgodovini vodi ženska (VIDEO)

Svet 21. Okt 202218:10 > 22. Okt 2022 14:30 1 komentar

Vodja postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni je danes v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Skupaj z njo so v Kvirinalu prisegli tudi ostali člani nove desne vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. V novi vladi je 24 ministrstev, od tega jih bodo šest vodile ženske. Meloni in njeni novi vladi so danes čestitali tudi visoki predstavniki Evropske unije, hkrati pa izrazili pripravljenost na sodelovanje. Sodelovanja se veseli tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ameriški predsednik Joe Biden pa je v čestitki izrazil pričakovanje, da bo Italija še utrdila svojo podporo Ukrajini.

Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo. V vladi sta poleg Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. Bratje Italije imajo devet ministrstev, Liga in Naprej Italija po pet, pet pa jih vodijo nestrankarske osebe.

Novi zunanji minister je nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, sicer drugi človek stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Roberto Calderoli, še eden od vodilnih predstavnikov Lige, je minister za regije.

Na čelo pravosodnega ministrstva je mandatarka imenovala upokojenega sodnika Carla Nordia iz Bratov Italije. Maria Elisabetta Alberti Casellati je postala ministrica za reforme, Annamaria Berini pa ministrica za izobraževanje.

Desna roke Melonijeve Francesco Lollobrigida je kmetijski minister, še en njen tesen sodelavec Guido Crosetto pa obrambni minister. Daniela Santanche, prav tako iz ožjega kroga nove premierke, je ministrica za turizem.

Minister za evropske zadeve je postal evroposlanec Raffaele Fitto, sopredsedujoči Skupini evropskih konservativcev in reformistov v Evropskem parlamentu.

Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost.

Predčasne volitve v Italiji so bile 25. septembra, na njih je desni pol dobil absolutno večino v obeh domovih parlamenta, Bratje Italije pod vodstvom 45-letne Giorgie Meloni pa so s 26 odstotki glasov postali najmočnejša stranka.

EU računa na konstruktivno sodelovanje z novo vlado, čestital tudi Golob

Meloni je za imenovanje za prvo predsednico italijanske vlade na družbenem omrežju Twitter čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “V izzivih, ki se jih moramo lotiti skupaj, računam na konstruktivno sodelovanje z novo vlado,” je še zapisala.

“Sodelovali bomo za dobro Italije in EU,” je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

“Evropa potrebuje Italijo. Skupaj bomo premagali vse težave,” pa je v tvitu v italijanščini zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Čestitke novi italijanski premierki in članom njene vlade, ki so prisegli danes, prihajajo tudi iz nekaterih držav članic unije.

Madžarski premier Viktor Orban je v čestitki predsednici italijanske vlade izpostavil, da gre za velik dan za evropsko desnico. Litovska premierka Ingrida Simonyte je novo italijansko premierko v tvitu pozvala k sodelovanju za okrepitev EU in zveze Nato v času izzivov, kakršnih se ni bilo.

Joe Biden je v čestitki premierki Meloni izpostavil, da je Italija tesna zaveznica ZDA v zvezi Nato in pri odzivanju na globalne izzive. “Pričakujem, da bova kot voditelja gospodarsko najrazvitejših držav (G7) tudi utrdila podporo Ukrajini, poudarjala odgovornost Rusije za invazijo, zagotavljala spoštovanje človekovih pravic in demokratičnih vrednot ter vzpostavila trajnostno gospodarsko rast,” je dodal.

Volodimir Zelenski pa je v tvitu, v katerem je čestital premierki Meloni, novi italijanski vladi zaželel uspešno odzivanje na vse izzive današnjega časa. “Veselim se nadaljevanja plodnega sodelovanja za zagotovitev miru in blaginje v Ukrajini, Italiji in svetu,” je zapisal.

Meloni je čestital tudi premier Robert Golob. Izpostavil je tesne medsosedske odnose med Italijo in Slovenijo ter izrazil željo, da nadaljujemo po tej poti. “Čestitam Giorgii Meloni ob imenovanju za predsednico Sveta ministrov Italije. Slovenijo in Italijo družijo tesni medsosedski odnosi, zlasti glede varovanja pravic slovenske manjšine v Italiji in italijanske v Sloveniji. Želim si, da nadaljujemo po tej poti,” je dejal Golob, kot navaja profil slovenske vlade na Twitterju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje