Gorski Karabah: proti Armeniji zbežalo že več kot 50.000 ljudi

Svet 27. Sep 202314:08 > 15:43 1 komentar
REUTERS

Vsak dan iz Armenije poročajo o novih, vse bolj pretresljivih številkah beguncev, ki bežijo iz Gorskega Karabaha. Doslej se je v iskanju varnosti v Armenijo zateklo že 50.243 ljudi. To je več kot tretjina armenskega prebivalstva v tej regiji. Azerbajdžanske oblasti so medtem sporočile, da so pridržale nekdanjega vodjo separatistov iz Gorskega Karabaha Rubena Vardanjana.

Potem ko je azerbajdžanska vojska minuli teden izvedla vojaško operacijo in prevzela nadzor v Gorskem Karabahu, so armenske oblasti v Erevanu posvarile pred možnostjo etničnega čiščenja v sporni regiji. Od tedaj je iz Gorskega Karabaha v Armenijo prebegnilo okoli 50.243 od 120.000 tamkajšnjih etničnih Armencev.

Številni so nastanjeni v zasilnih namestitvah, nekateri pa so si nastanitev našli sami. Armenske oblasti so sicer obljubile, da bodo poskrbele za vse. Pri Združenih narodih in Evropski uniji so izrazili zaskrbljenost zaradi razmer in pozvali k zaščiti pravic etničnih Armencev.

Aretiran nekdanji vodja separatistov

Azerbajdžanske oblasti so medtem danes sporočile, da so pridržale nekdanjega vodjo separatistov iz Gorskega Karabaha Rubena Vardanjana, ko je poskušal vstopiti v Armenijo. Vardanjan je od novembra lani do februarja letos vodil separatistično vlado.

Baku se je sicer pred dnevi strinjal, da bo separatistom, ki bodo položili orožje, dovolil odhod v Armenijo, vendar je azerbajdžanski vladni vir za AFP pojasnil, da mejni policisti med odhajajočimi Armenci “iščejo tudi osumljence za vojne zločine”. Za zdaj še ni znano, kakšne obtožbe bi lahko bile vložene proti Vardanjanu.

Aretacijo Vardanjana je potrdila tudi njegova žena Veronika Zonabend, ki je na Twitterju povedala, da so ga azerbajdžanske oblasti zjutraj “aretirale in pridržale na meji, ko je skušal oditi s tisoči Armencev”.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je v ponedeljek obljubil, da bo Azerbajdžan spoštoval pravice etničnih Armencev v Gorskem Karabahu. Po njegovih besedah so iz Bakuja v regijo že poslali tudi humanitarno pomoč – gorivo, hrano in zdravila. Ob tem je tudi izrazil pričakovanje, da bo integracija Armencev iz Karabaha v azerbajdžansko družbo uspešna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje