Gospodarska pobuda EU za Zahodni Balkan: Ruski udarni valovi so nas še zbližali

Svet 31. Maj 202314:23 2 komentarja
zastave EU
Yves Herman/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na varnostni konferenci v Bratislavi predstavila novo gospodarsko pobudo EU za Zahodni Balkan. Sestavljena je iz štirih stebrov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na varnostni konferenci v Bratislavi predstavila novo gospodarsko pobudo EU za Zahodni Balkan, s katero želijo regijo približati uniji. Pobuda predvideva boljši dostop držav v regiji do enotnega trga EU, poglobitev regionalnega gospodarskega sodelovanja in povečanje predpristopne pomoči.

“Udarni valovi, ki jih je povzročila Putinova vojaška agresija na Ukrajino, so dosegli tudi naših šest partneric na Zahodnem Balkanu. Vendar pa nas je to še zbližalo,” je na mednarodni varnostni konferenci Globsec v slovaški prestolnici povedala von der Leyen. Pri tem je spomnila, da je EU svoje solidarnostne ukrepe, ki jih je sprejela v luči energetske krize, razširila tudi na države Zahodnega Balkana.

Poudarila je, da je treba izkoristiti trenutek in graditi na napredku, ki ga je regija naredila v zadnjih mesecih.

Štirje stebri gospodarske pobude

Zato predlaga načrt za gospodarsko rast Zahodnega Balkana, ki je sestavljen iz štirih stebrov. Namen prvega je zagotoviti boljši dostop šesterice zahodnobalkanskih držav do evropskega enotnega trga.

“Države, ki so že na dobri poti v EU, morajo imeti koristi od našega enotnega trga. Zahodni Balkan se lahko na primer pridruži našemu digitalnemu notranjemu trgu na področjih, kot sta elektronsko poslovanje in kibernetska varnost. Poleg tega lahko olajšamo trgovino z blagom in plačila,” je pojasnila von der Leyen.

S približevanjem evropskemu notranjemu trgu je povezano tudi tesnejše gospodarsko sodelovanje v regiji, ki mu je namenjen drugi steber načrta. Skupni regionalni trg je po mnenju predsednice komisije ključen za to, da bo Zahodni Balkan bolj privlačen za evropske investitorje. Če bo ta trg temeljil na pravilih EU, pa lahko pospeši tudi približevanje uniji, je še dejala.

Če želijo države Zahodnega Balkana določene koristi članstva uživati, še preden se dejansko pridružijo uniji, morajo izpolnjevati tudi določene pogoje za članstvo, je v opisu tretjega stebra načrta poudarila von der Leyen. Pri tem je izpostavila reforme na področjih pravosodja, javnega naročanja in boja proti korupciji, pa tudi spremembe na področju energetike.

“Zadnja točka je povsem preprosta. Zahodni Balkan smo pripravljeni podpreti s povečano predpristopno pomočjo,” je poudarila.

Ob tem je izrazila zaskrbljenost ob zadnjih napetostih na severu Kosova, pri čemer je vse strani pozvala k zadržanosti in umiritvi razmer.

Vučić odpovedal udeležbo na konferenci

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi napetosti na severu Kosova odpovedal udeležbo na konferenci Globsec. Da se je ne bo udeležil, so v torek sporočili tudi iz urada kosovskega premierja Albina Kurtija, vendar pa se je danes vseeno odpravil v Bratislavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V nagovoru na konferenci je von der Leyen spregovorila tudi o ukrajinski poti v EU. Pri tem je izpostavila, da so demokratične reforme, ki jih Kijev sprejema na tej poti, eden od dveh pogojev za trajen in pravičen mir v Ukrajini.

Poleg tega je treba zagotoviti dolgoročno varnost Ukrajine, je še dejala predsednica komisije. Pozdravila je pogovore o varnostnih zagotovilih podobno mislečih držav za Ukrajino. “Ukrajini je treba zagotoviti vojaško opremo, da bo pripravljena na ruske napade prihodnosti,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje