Grčija in Turčija že več dni v primežu ognjenih zubljev

Svet 05. Avg 202110:19 > 11. Avg 2021 10:17 0 komentarjev
Grčija
Umit Bektas/REUTERS

Tako v Grčiji kot Turčiji se nadaljuje boj s požari, ki že več dni divjajo v teh in tudi drugih evropskih državah. Grški gasilci poskušajo spraviti pod nadzor dva večja požara – enega v bližini mesta Olimpija in drugega na otoku Evbeja. V Turčiji je medtem velik požar dosegel termoelektrarno v provinci Mugla. Z območja so evakuirali več sto ljudi.

V bližini Olimpije, kjer ležijo tudi arheološki ostanki antičnega rojstnega mesta olimpijskih iger, se s požarom bojuje več kot 170 gasilcev s približno 50 tovornjaki, šestimi helikopterji in letali. Potem ko so ognjeni zublji uničili okrog 20 domov, se zdaj širijo proti gozdnatem gorskem območju Lalas, severozahodno od Olimpije, navajajo lokalne oblasti. Tako Olimpijo, ki je po navadi tak čas leta polna turistov, kot šest bližnjih vasi so evakuirali že v sredo.

Uničenih najmanj 150 hiš

Podobno število gasilcev se bojuje tudi s požarom na otoku Evbeja. Uničenih je bilo že najmanj 150 hiš, ogenj pa je obkrožil samostan in več kot deset vasi. Še dve so dodatno evakuirali davi. Največ težav naj bi gasilcem povzročal prav del požara, ki divja blizu samostana Svetega Davida, ki so ga izpraznili že v sredo.

S hudimi požari, ki jih je predsednik Recep Tayyip Erdogan označil celo za najhujše v zgodovini države, se bojuje tudi Turčija. Do zdaj so terjali osem življenj, oblasti so morale na jugu države, priljubljenem med turisti, evakuirati več sto ljudi.

Na stotine jih je po morju moralo zapustiti tudi domove v provinci Mugla ob Egejskem morju, saj je požar dosegel bližnjo termoelektrarno, kjer je shranjenih več tisoč ton premoga. Vse eksplozivne kemikalije in druge nevarne snovi so po navedbah oblasti odstranili z območja, jih pa skrbi, da bi ogenj zajel premog, čeprav so večji del že premaknili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!