Grčija: na pomoč v boju s požari končno tudi dež

Svet 12. Avg 202109:30 > 10:25 0 komentarjev
Gozdni požari
REUTERS/Costas Baltas

Grčiji je v boju z obsežnimi gozdnimi požari preteklo noč končno na pomoč priskočil tudi dež, ki je pomembno izboljšal položaj, poročajo grški mediji. Več požarov na drugem največjem otoku Evbeja in tudi na polotoku Peloponez je pogašenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dež so prebivalci Grčije toplo pozdravili, mnogi so se ga razveselili kot praznika, kažejo posnetki grške televizije Skai. Tudi številni župani grških mest in občin poročajo o olajšanju.

Padavine so tako končno prekinile dolgotrajno sušo, ki je bila glavni razlog za uničujoče požare. Po vsej državi je po prvih uradnih ocenah zgorelo najmanj 90.000 hektarjev površin. Uničenih je bilo na tisoče hiš, poginila je tudi množica divjih živali.

Kako je bilo na Evbeji minule dni:

Nevarnost še ni minila

Gasilci opozarjajo, da nevarnost še ni minila. Dež je sicer pogasil ognjene zublje, a pod površino lahko še vedno tli in bi se požari lahko še vedno obnovili. To bi se lahko zgodilo tudi zaradi močnega vetra, zato ostajajo gasilci v visoki pripravljenosti.

Poleg tega je vremenska fronta prinesla tudi nove težave – strele so zahodno od Aten in vzhodno od Soluna zanetile več manjših požarov. A so jih gasilci hitro pogasili, še navaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!