Greta Thunberg v Milanu: Od voditeljev poslušamo samo bla bla bla

Svet 28. Sep 202113:36 > 14:43 1 komentar
Greta Thunberg v MIlanu
Flavio Lo Scalzo/

V Milanu se o okoljski problematiki pogovarja skoraj 400 mladih delegatov iz 186 držav. Štiri delovne skupine bodo izoblikovale končno deklaracijo in jo predstavile sodelujočim na prihodnji podnebni konferenci Združenih narodov. "Hočemo podnebno pravičnost in hočemo jo zdaj," je na odprtju srečanja povedala švedska aktivistka Greta Thunberg.

Skoraj 400 mladih se je zbralo v Milanu na podnebni konferenci mladih Youth4Climate. V treh dneh bodo mladi delegati iz 186 držav s pomočjo starejših strokovnjakov oblikovali zahteve in predloge s štirih področij, povezanih s podnebno krizo. Predstavili jih bodo udeležencem in ministrom, ki se bodo v prvi polovici novembra zbrali na podnebni konferenci Združenih narodov v Glasgowu.

Ob začetku srečanja je zbrane nagovorila Greta Thunberg, ki je bila kritična predvsem do svetovnih voditeljev. “Od njih poslušamo samo lepe besede, ki ne vodijo k nobenemu dejanju. Naše ambicije in upanje se utapljajo v teh praznih obljubah,” je dejala in se zavzela za bolj drastične ukrepe. Ob odprtju je poleg nje prisotne nagovorila tudi podnebna aktivistka iz Ugande Vanessa Nakate.

Rešitve za štiri področja

Na delovnih sestankih štirih skupin bodo obravnavali vključevanje mladih pri odločanju o podnebnih strategijah na globalni in lokalni ravni. Ukvarjali se bodo tudi s trajnostnim okrevanjem, predvsem s prehodom k čistejši energiji, ustvarjanju naravi prijaznih delovnih mest in preusmeritvi finančnih sredstev k trajnostni prihodnosti. Pripravili bodo predloge za trajnostno delovanje nedržavnih akterjev, kot so prehrambna, športna industrija in umetnost, s pomočjo katere želijo doseči večjo pojavnost podnebne problematike med ljudmi. Zadnje obravnavano področje se bo nanašalo na gradnjo okoljsko bolj ozaveščene družbe; oblikovali bodo smernice za zagotavljanje enakosti, apelirali pa bodo tudi na medije, da o podnebni krizi poročajo drugače.

Vsakodnevne sestanke štirih delovnih skupin, kjer se bodo izoblikovali skupni predlogi, bodo spremljali tudi številni nagovori državnikov in drugih vidnih posameznikov. Pred sklepno predstavitvijo deklaracije in predlogov bodo mlade nagovorili tudi italijanski premier Mario Draghi, britanski premier Boris Johnson ter generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Uvertura v ključno podnebno konferenco

Konferenca Youth4Climate bo eden prvih dogodkov v nizu pomembnih srečanj glede podnebne problematike, ki se bodo zgodili to jesen. Zelo pomembna bo novembrska konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah v Glasgowu, kjer se bodo voditelji držav pogovarjali o posodobitvah in doseganju ciljev, zastavljenih v Pariškem podnebnem sporazumu. Leta 2015 so se v Parizu vse države zavezale, da bodo do konca stoletja omejile dvig povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje