Grozeča podnebna kriza: mineva najtoplejši teden v zgodovini merjenj

Svet 08. Jul 202311:02 0 komentarjev
vročina, temperature
Profimedia

"Možno je, da je bilo zadnjih nekaj dni najtoplejših v zadnjih 120.000 letih oziroma najmanj v zadnjih 23.000 letih," je sporočil podnebni znanstvenik univerze Pensilvanija Michael Mann.

Povprečne temperature na globalni ravni so v četrtek tretji dan zapored podrle rekord. V torek in sredo je bila povprečna temperatura na svetu 17,18 stopinje Celzija, v četrtek pa 17,23 stopinje, glede na meritve ameriške univerze Maine, ki za ta namen uporablja satelitske podatke in računalniške simulacije.

Univerza meritve izvaja zadnjih 44 let, doslej pa povprečne svetovne temperature niso še nikoli presegle 17 stopinj Celzija. Sedaj je to povprečje celotnega tedna. “Možno je, da je bilo zadnjih nekaj dni najtoplejših v zadnjih 120.000 letih oziroma najmanj v zadnjih 23.000 letih,” je sporočil podnebni znanstvenik univerze Pensilvanija Michael Mann.

V kitajskem Džingšingu so temperature ta teden dosegle 43,3 stopinje Celzija, celo na Antarktiki so bile temperature v tem tednu za 4,5 stopinje Celzija nad povprečjem. V alžirskem Adrarju so se temperature zvečer v četrtek dvignile na 39,6 stopinje Celzija, segreva pa se tudi Evropa, saj v Nemčiji v nedeljo pričakujejo 37 stopinj.

Znanstveniki dvig temperatur pripisujejo vremenskemu učinku pojava el niño v Tihem oceanu, ki vpliva na temperature po vsem svetu ter prispeva k segrevanju ozračja, ki se v zadnjih desetletjih pospešeno segreva zaradi izpustov toplogrednih plinov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!