Guterres zaskrbljen zaradi morebitnega neuspeha podnebne konference

Svet 22. Okt 202109:21 0 komentarjev
ZN, antonio Guterres
Eduardo Munoz/REUTERS

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je zaskrbljen zaradi morebitnega neuspeha podnebne konference. Poudaril je odgovornost peščice držav za onesnaževanje. Države G20 je pozval k okrepitvi aktivnosti v boju proti podnebnim spremembam.

Antonio Guterres je v četrtek opozoril, da so trenutne podnebne razmere “enosmerna vozovnica za katastrofo”, in poudaril, da se je treba na podnebni konferenci COP26 v Glasgowu izogniti neuspehu.

Pariški podnebni sporazum iz leta 2015, sklenjen na vrhu COP21, je pozval k omejitvi globalnega segrevanja na manj kot dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijskimi ravnmi, v idealnem primeru pa na 1,5 stopinje Celzija.

A, kot je dejal Guterres, trenutni podatki “kažejo na pot segrevanja za vsaj 2,7 stopinje Celzija, to pa je očitno enosmerna vozovnica v katastrofo.”

“Onesnaževanje peščice držav je človeštvo spravilo na kolena in te države nosijo največjo odgovornost,” je generalni sekretar ZN dejal na spletni novinarski konferenci s člani mednarodnega projekta Covering Climate Now.

Države skupine G20 pozval k okrepitvi aktivnosti

Guterres pri tem upa, da je še dovolj časa, da se izognemo neuspehu v Glasgowu. “A časa je vse manj, stvari so vse težje, zato sem zelo zaskrbljen. Bojim se, da bi se stvari lahko zapletle,” je opozoril.

Guterres je ob tem pozval države skupine G20, ki so odgovorne za štiri petine onesnaževanja planeta, da naj okrepijo svoje aktivnosti v boju s podnebnimi spremembami, sicer “nas čaka strašno človeško trpljenje”, je še poročala AFP.

Podnebna konferenca COP26 bo potekala med 31. oktobrom in 12. novembrom v škotskem Glasgowu.

ZN so pred dnevi sicer posvarili, da načrtovana proizvodnja premoga, nafte in plina, ki jo v tem trenutku načrtujejo svetovna gospodarstva, več kot dvakrat presega količine, ki bi bile skladne z dosego podnebnih ciljev. Poudarili so, da mora svet emisije do leta 2030 prepoloviti, do leta 2050 pa morajo biti te ničelne, če želimo omejiti segrevanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!