Hamas ne pristaja na izpustitev talcev, dokler Izrael ne konča spopadov

Svet 22. Dec 202308:42 0 komentarjev
Dim po raketnem napadu na Gazo
Raketni napad na Gazo (Foto: PROFIMEDIA)

Skrajno palestinsko gibanje Hamas talcev ne namerava izpustiti, dokler Izrael ne bo pristal na popolno ustavitev spopadov na območju Gaze, so sporočili v četrtek. Ob tem opozarjajo, da je izraelski cilj uničenja Hamasa obsojen na propad, nadaljevanje ofenzive pa da talcev ne bo pripeljalo domov.

Vodja Hamasa Ismail Hanija je v sredo v Kairu razpravljal o morebitni novi prekinitvi ognja in okrepitvi dobave humanitarne pomoči v Gazo. Pogajanja doslej še niso privedla do dogovora z Izraelom, saj se Hamas s kratkotrajno prekinitvijo spopadov ne strinja.

“Palestinska nacionalna odločitev je, da ni mogoče govoriti o izmenjavi ujetnikov pred popolno ustavitvijo agresije,” je v četrtek poudaril Hamas. Izjava palestinskega gibanja je tako izraelsko vlado postavila v zelo težaven položaj. V luči tega je ta sporočila, da najboljši način za reševanje talcev ostaja nadaljevanje vojaškega pritiska na Hamas, poroča britanski BBC.

Vojaško krilo Hamasa, brigade Ezedin al Kasam, je medtem v četrtek opozorilo, da je izraelski cilj uničenja Hamasa obsojen na propad. Dodalo je, da nadaljevanje izraelske ofenzive talcev ne bo pripeljalo domov. Za zdaj v Gazi po podatkih Izraela ostaja še 129 talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske pa je v četrtek izjavil, da je vojska, odkar je na območju Gaze v začetku meseca prenehalo veljati premirje, ubila več kot 2000 palestinskih borcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!