Havajsko okrožje Maui toži distributerja elektrike zaradi povzročitve požara

Svet 25. Avg 202312:00 0 komentarjev
Požar na Mauiju
REUTERS/Marco Garcia

Havajsko okrožje Maui je v četrtek vložilo tožbo proti distributerju elektrike, ki mu očitajo, da je iz malomarnosti zakrivil uničujoče požare, v katerih je umrlo najmanj 115 ljudi. Hawaiian Electric kljub rdečemu opozorilu zaradi močnih vetrov 7. avgusta namreč ni omejil toka elektrike, ob padcu daljnovodov pa se je posledično vnela suha trava.

Posnetki padajočih daljnovodov v havajskem kraju Lahaina, ki je skoraj v celoti pogorel, so kmalu po širitvi plamenov na otoku Maui zakrožili v javnosti.

Že pred najhuje prizadetim okrožjem, ki poleg Mauija zajema še štiri otoke, so tožbo proti največjemu električnemu distributerju na otočju vložile že žrtve požarov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Havajska generalna tožilka Anne Lopez je kmalu po katastrofalnem požaru v Lahaini napovedala, da bo njen urad preiskoval ravnanja odgovornih v času pred, med in po uničujočih požarih.

Požar je mnoge domačine in turiste presenetil, tako da so se pred plameni številni zatekli kar v morje. Kljub izrednemu dogodku odgovorni s sirenami prebivalcev namreč niso opozorili na prihajajočo nevarnost.

Ameriška vlada je kmalu po tem, ko je bil razviden obseg katastrofe, sprostila zvezna sredstva za pomoč Havajem. Predsednik ZDA Joe Biden se kljub temu odtlej sooča s kritikami republikancev o domnevno neustreznem ukrepanju, do njega je bil kritičen tudi njegov predhodnik in najverjetnejši konkurent v predsedniški tekmi leta 2024 Donald Trump, ki je odločitev Bidna, da je šele ta teden obiskal to tihomorsko otočje, označil kot sramotno.

Več kot dva tedna po izbruhu najsmrtonosnejših požarov v novejši zgodovini ZDA oblasti še vedno pogrešajo več kot 1.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!