Hekerji spet udarili, tokrat v Srbiji. Napadli so elektro podjetje

Gospodarstvo 19. Dec 202312:50 0 komentarjev
Elektroprivreda Srbije
Foto: Vesna Lalić/Nova.r

Srbsko podjetje Elektroprivreda Srbije je sporočilo, da okreva po "hekerskem napadu brez primere". 

Konec novembra je bila skupina Holding slovenske elektrarne (HSE) tarča kibernetskega napada. Proizvodnja elektrike ni bila motena, so pa hekerji ukradli nekaj dokumentov in jih nato objavili na tako imenovanem temnem spletu.

Evropsko energetsko omrežje se v zadnjih letih spopada z obilico kibernetskih napadov, vsak teden ji je približno 1.000. O zadnjem napadu danes poročajo iz Srbije, kjer je družba Elektroprivreda Srbije sporočila, da okreva po hekerskem napadu.

Kot so zapisali v sporočilu za medije, ta napad sicer ni v ničemer ogrozil proizvodnje ali dobave električne energije, vse dejavnosti trgovanja z elektriko pa so potekale neovirano v skladu s prevzetimi odgovornostmi.

V podjetju so sprejeli vse zaščitne ukrepe, da bi ohranili sistem in zaščitili varnost podatkov. Kot so navedli, so iz varnostnih razlogov izključili IT-sisteme, dokler strokovnjaki niso povsem prepričani, da je virus odstranjen. Je pa zaradi tega oteženo delovanje portala, kjer lahko uporabniki vpogledajo v račun. O napadu so v podjetju obvestili tudi pristojne državne organe.

V sporočilu za medije pa so zapisali še, da ne gre za nobeno izjemo, saj se je v podobnih okoliščinah pred kratkim znašel tudi slovenski HSE.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!