Proruski hekerji zaradi izjav italijanske premierke napadli vladno spletno stran

Svet 22. Mar 202319:51 0 komentarjev
Hekerji
Foto: PROFIMEDIA

Zjutraj so spletne strani nekaterih italijanskih državnih institucij in podjetij doživele hekerski napad, ki ga je izvedla proruska hekerska skupina Noname057. Za napade so se odločili zaradi urjenja ukrajinskih vojakov v Italiji in besed premierke Giorgie Meloni. Napadi večje škode niso povzročili, strani pa od popoldneva dalje spet delujejo.

Spletne strani nekaterih italijanskih državnih institucij in podjetij so danes napadli proruski hekerji. Med napadenimi so bile po navedbah tiskovne agencije Ansa spletne strani ministrstva za promet, odbora spodnjega doma parlamenta in podjetja, ki v Rimu skrbi za javni prevoz. Rai News medtem poroča, da so hekerji napadli tudi spletno stran vlade, obrambnega in zunanjega ministrstva ter letališča v Bologni.

Odgovornost za napad je prevzela hekerska skupina Noname057, ki je kot razlog navedla urjenje 20 ukrajinskih vojakov, ki se v Italiji urijo za uporabo protitankovskih sistemov. Med razlogi pa so navedli še besede premierke Giorgie Meloni, ki je v torek opozorila, da pogojev za mir v Ukrajini še ni, še poroča Ansa.

Strani so kljub posameznim težavam delovale, pozno popoldne pa je odzivni center tamkajšnje agencije za kibernetsko varnost težave odpravil. Italijanski mediji poročajo, da je šlo za napade Ddos, s katerimi želijo hekerji motiti dostopanje do spletne strani. Nepridipravi stran preobremenijo preko njenih zmogljivosti, kar posledično oteži ali popolnoma onemogoči dostop.

Preobremenitve spletnih strani z Ddos napadi so značilnost proruske hekerske skupine Noname057. Ta v zadnjem letu napada predvsem spletne strani Ukrajinskih institucij, podjetij in medijev. Pogoste tarče pa so tudi ukrajinske sosede in zaveznice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!