Hekerski napad na rusko agencijo za zračni promet: ostali so brez vseh podatkov

Svet 29. Mar 202216:45 0 komentarjev
Letalo
PROFIMEDIA

Ruska agencija za zračni promet Rosaviatsia je bila v soboto tarča velikega hekerskega napada. Po poročanju belgijske spletne strani aviation24, so jim napadalci izbrisali vse dokumente in podatke o registraciji letal. Skupno je bilo izbrisanih 65 terabajtov podatkov.

Ruski državni regulator za letalstvo Rosaviatisia je bil konec preteklega tedna tarča hekerskega napada. V kibernetskem napadu naj bi jim izbrisali vse dokumente, datoteke, podatke o registraciji leta in vso elektronsko pošto, poroča belgijska spletna stran specializirana za letalstvo aviation24. Skupno naj bi izgubili 65 terabajtov podatkov oziroma vse podatke za leto in pol nazaj.

Domnevno naj bi za napadom stala znana skupina Anonymous. Rusija za zdaj uradno ni priznala napada, začasne težave pa je pripisala izpadu interneta in pa okvari pri prenosu datotek. Napad naj bi se začel v soboto, spletna stran agencija za letalski promet pa je nehala delovati v ponedeljek. Ruska agencija za letalstvo naj ne bi imela varnostnih kopij, preko katerih bi si lahko povrnila izgubljene podatke, saj so imeli težave pri financiranju in pomanjkanje sredstev.

Hekerska skupina Anonymous je sicer že 24. februarja prek Twitterja sporočili, da je skupina “uradno v kibernetski vojni proti ruski vladi”. Kot je skupina še zapisala na Twitterju, ni v vojni z Rusijo, temveč s Putinom, saj da “rusko ljudstvo ne podpira Putinove agresivne vojne proti ukrajinskemu ljudstvu.” Ljudi so še opozorili, naj bodo pozorni na račune, ki objavljajo lažne izjave. Na Rusijo že dlje časa letijo obtožbe, da izvaja kibernetske napade na Ukrajino in druge države. Med nedavnimi kibernetskimi napadi je bil DDoS napad, ki je minulo sredo ohromil spletna mesta ukrajinskih vladnih agencij in finančnih institucij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!