Helikopter kolumbijskega predsednika tarča napada

Svet 26. Jun 202113:00 > 13:00 0 komentarjev
Ivan Daque
Luisa Gonzalez/REUTERS

Helikopter, na katerem je bil med drugim predsednik Kolumbije Ivan Duque, je bil v petek tarča napada. Med letom v bližini meje z Venezuelo so nanj streljali in ga tudi zadeli, a mu je uspelo ubežati napadalcem in žrtev na koncu ni bilo, navedbe samega predsednika povzemajo tuje tiskovne agencije.

“Očitno je, da gre za strahopeten napad in da so na predsedniškem helikopterju vidne sledi strelov,” je v video sporočilu povedal predsednik Kolumbije Ivan Duque in kot dokaz objavil tudi fotografije poškodovanega helikopterja. Skupaj z njim so bili na helikopterju med drugim še obrambni minister Diego Molano, notranji minister Daniel Palacios in guverner province Norte de Santander Silvano Serrano. Ranjen ni bil nihče.

Prvi napad na predsednika po skoraj 20 letih

Varnostnim silam je predsednik naročil, da morajo nemudoma izslediti napadalce. Oblasti pri tem niso sporočile, s katere strani kolumbijsko-venezuelske meje naj bi streljali na helikopter, vendar pa uradna Bogota sosednjo državo večkrat obtožuje, da na svojem ozemlju nudi zatočišče kolumbijskim upornikom.

Gre sicer za prvi napad na predsednika Kolumbije v skoraj 20 letih. Med drugim so ga že obsodile misije Evropske unije, Združenih narodov in ZDA v Kolumbiji. Do napada je prišlo v nemirni regiji Catatumbo v provinci Norte de Santander, ki je med drugim znana po velikih nasadih koke, glavne sestavine kokaina. Na območju delujejo levičarska gverila Ljudska osvobodilna vojska (ELN), ki jo večinoma sestavljajo nekdanji pripadniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc), ki so leta 2016 zavrnili mirovni dogovor s kolumbijsko vlado, ter več kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s preprodajo drog.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!