Hipijevska obljubljena dežela, ki je bila tudi prizorišče ene najboljših zabav

Magazin 15. Avg 202206:00 > 07:47 1 komentar
Matala
Profimedia

Hipijevska obljubljena dežela je jama na Kreti, ki je bila tudi prizorišče ene najboljših zabav. Za otroke cvetja pa tudi kraj, kamor so bežali v naravo pred svetom, ki se jim je zdel nepravičen in surov. Kaj se torej dogajalo v časih, ko so bili tam tudi Bob Dylan, Joan Baez, Janis Joplin, Cat Stevens in Joni Mitchell?

O največjem grškem otoku, na katerem naj bi se rodil Zevs, verjetno ni treba izgubljati besed: za prelepo Kreto smo že vsi slišali ali jo celo obiskali. Znana je po minojskih ruševinah, kanjonih in jamah, idealnih za pohodniška doživetja. Pa tudi po gorski puščavi v gorah Lefka Or in trdnjavi Koules, ki so jo zgradili Benečani.

Kulinarika na Kreti, ki ostaja zvesta starodavnim sestavinam, kot so oljčno olje, ribe in jagnjetina, velja za eno najbolj zdravih. Otok je svetovno znan tudi zaradi plaž, med njimi izstopa Elafonisi z azurnim morjem in peščenimi sipinami.

Matala
Profimedia

Nekoliko manj znana pa je jama na istoimenski plaži: Matala. Gre za fascinanten kompleks v skalah, na katerega se je mogoče povzpeti. Iz jamskega kompleksa je kot iz najbolj razkošnega apartmaja mogoče opazovati morje in plažo. Od daleč je ta kamnita tvorba videti kot kit, ki je priplaval iz morja in nasedel na obali.

Zato ni čudno, da se številni turisti na jug Krete zgrinjajo zgolj za to, da bi to to tudi videli in doživeli, piše portal Punkufer. A je to šele začetek zgodbe.

Matala
Profimedia

V poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih so se tja zgrinjali boemi in legende hipijevskega obdobja. Bob Dylan, Joan Baez, Janis Joplin in Cat Stevens so na Kreti bivali kot nomadi. Najbolj znana, večkrat nagrajena glasbenica, ki je živela v teh jamah, pa je Joni Mitchell. Matala je bila prava oaza za otroke cvetja, ki so bežali v naravo in iskali rešitev za svet, ki se je zdel tako pokvarjen ter sovražen.

Matala Matala
Profimedia
Matala Matala
Profimedia
Matala Matala
Profimedia
Matala Matala
Profimedia
Matala Matala
Profimedia

Leta 1968 je znana ameriška revija Life v Matalo poslala svoje novinarje. Želeli so ugotoviti, zakaj se vsi odpravljajo tja in kakšne ljubezni se rojevajo v jamah. Izšel je članek o obljubljeni hipijevski deželi, kjer je mogoče prespati pod zvezdami in kjer se lahko ob Sredozemskem morju od vsega popolnoma odklopiš.

Joni Mitchell je prav Matala leta 1971 navdihnila, da je napisal ljubezensko pesem Carey. Zdi se, da gre za ime fanta, s katerim se je zabavala v Grčiji in se nato odločila, da “je težko oditi, vendar to ni moj dom.” V jami namreč ni mogoče živeti, tega so se na težji način naučili tudi hipiji, ki sta sčasoma jih iz jame pregnali cerkev in vojska.

Nad njihovim načinom življenja namreč niso bili vsi navdušeni. Konservativnejši sloji družbe so se pritoževali, mediji pa so poročali o ‘razbojnikih’ in ‘nenormalnih ljudeh’, ki prirejajo orgije.

Pisalo se je tudi o prizadevanjih hipijev, da bi ustvarili ‘tretji spol’. Ko je policija preiskala jame, ni našla tretjega spola, ampak marihuano in kup nasmejanih ljudi, ki jim ni bilo nič jasno.

Tako se je končala ena najbolj znanih grških zabav …

Matala
Profimedia

Še danes v teh jamah ni dovoljeno prenočiti. Za nekaj evrov pa jih lahko obiščete, splezate vanje in si vsaj za trenutek zamišljate drugačno življenje. A s seboj le vzemite primerna oblačila in obutev, saj znajo biti apnenčaste skale precej spolzke, še poroča portal Punkufer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje