Hišna preiskava pri predsednici: iskali naj bi kolekcijo neprijavljenih rolexov

Svet 30. Mar 202419:05 0 komentarjev
Dina Boluarte
Dina Boluarte, perujska predsednica (Foto: Sebastian Castaneda/REUTERS)

Policija v Peruju je izvedla hišno preiskavo na domu predsednice Dine Boluarte. Oblasti naj bi iskale več kot ducat rolexov, ki naj jih predsednica Boluarte ne bi prijavila finančni upravi.

Po poročanju Reutersa je v hišni preiskavi, ki se je dogajala v soboto zjutraj po lokalnem času, sodelovalo 20 predstavnikov državnega tožilstva in 20 policistov. Boluarte dogajanja zaenkrat ni komentirala.

Preiskava o predsedničinih luksuznih urah se je začela po tem, ko so mediji poročali, da je predsednica na javnih dogodkih po prevzemu funkcije decembra 2022 nosila več kosov tega dragocenega nakita.

Hišna preiskava Boluarte
Racija pri perujski predsednici (foto: Profimedia)

Tožilstvo je nedavno zahtevalo, da Boluarte predloži račune o nakupu svojih ur, predsednica pa je po poročanju BBC prosila za podaljšanje roka oziroma prestavitev sestanka. Tožilstvo je njeno prošnjo zavrnilo. 

Perujska vlada je današnjo racijo opisala kot “nesorazmerno in neustavno”. “Politični hrup, ki se dogaja, je resen in vpliva na naložbe in na vso državo,” je perujski premier Gustavo Adrianzen zapisal na omrežju X.

Državni revizor je sicer prejšnji mesec napovedal pregled premoženjskih izjav gospe Boluarte za zadnji dne leti, je še poročal BBC.

Ta je po poročanju medijev v začetku meseca zagotovila, da je vstopila v vlado “s čistimi rokami” in da jo bo “zapustila s čistimi rokami”. Povedala je, da ima nekaj luksuznih ur in da si jih je lahko privoščila, ker dela že od 18. leta.

Boluarte je sicer pravnica, kot piše BBC, pa je postala predsednica skoraj po naključju. Njen predhodnik Pedro Castillo je bil decembra 2022 odstavljen, potem ko je poskusil razpustiti kongres in vladati z odloki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!