Hollywoodski zvezdnik na oskarjih podprl kampanjo Inštituta 8. marec

Svet 11. Mar 202410:30 0 komentarjev
Mark Ruffalo na oskarjih
Foto: Twitter (@MarkRuffalo)

Igralec Mark Ruffalo, ki je bil letos nominiran za oskarja za najboljšega igralca v stranski vlogi, je podelitev izkoristil tako za to, da opozori na vojno v Gazi, kot tudi za to, da izrazi podporo kampanji Moj glas, moja odločitev (My voice, my choice), ki jo vodi Inštitut 8. marec.

“Nocoj na podelitvi oskarjev stojim ob strani ženskam iz kampanje My voice, my choice, ki se s simbolom srca zavzemajo za pravico do izbire,” je v objavi na družbenem omrežju X zapisal igralec Mark Ruffalo.

“Če citiram Nesrečna bitja: ‘Tvoje telo je, Bella Baxter. Tvoje, da ga lahko svobodno razdajaš.’ Pa vendar se skrajna desnica s tem močnim sporočilom ne strinja. V Evropi in ZDA so več deset milijonom ženskam nasilno preprečili osnovno pravico do splava. Stojmo z Bello in vsemi ženskami, uprimo se!” je dodal.

Na fotografiji, ki jo je objavil ob zapisu, s soigralcem Ramyjem Youssefom kaže simbol srca. “To simbolizira enotnost – dva prsta, ki sta združena v harmoniji. Lep opomnik, da ko se združimo v solidarnosti in presežemo razlike, postanemo utripajoče središče srca človeštva. Udeležba na volitvah pa je življenjska sila, ki ohranja to srce močno,” je še zapisal Ruffalo in pozval k temu, da s svojim glasom na volitvah zaščitimo “ženske in vsa življenja”.

Spomnimo, mednarodno kampanjo Moj glas, moja odločitev je prejšnji teden predstavil Inštitut 8. marec. Njen glavni cilj je vzpostaviti poseben mehanizem financiranja, namenjen zagotavljanju dostopa do storitev splava in reproduktivnega zdravstvenega varstva ženskam v EU. V praksi to ne pomeni spremembe nacionalnih zakonodaj, temveč da bi državljanke EU lahko tudi v drugih državah članicah opravile splav brezplačno.

Cilj organizacij iz Slovenije, Poljske, Finske, Irske, Francije in Španije, ki sodelujejo pri kampanji, je, da zberejo milijon podpisov po vsej Evropi in nato vložijo uradno prošnjo v evropske institucije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!