Inštitut 8. marec zagnal mednarodno kampanjo: zbirali bodo milijon podpisov

Slovenija 05. Mar 202405:33 > 14:28 11 komentarjev

Po Sloveniji je pravico do splava v ustavo včeraj kot druga evropska država vpisala tudi Francija. Vse skupaj se je zgodilo na predvečer današnjega začetka vseevropske kampanje, ki jo vodi Inštitut 8. marec in ki se bo zavzemala za spremembo evropske zakonodaje o pravici do splava. Evropske organizacije so že pred dnevi Evropski komisiji predložile državljansko pobudo z željo, da bi lahko ženske iz držav članic EU splav brezplačno opravile v katerikoli državi EU.

V Franciji so v ponedeljek v ustavo vpisali pravico do splava. Podprlo jo je 92 odstotkov poslancev. Prizadevanja francoskega predsednika Emmanuela Macrona so se le še okrepila, potem ko so ZDA lani razveljavile pravico do splava, kar je povzročilo tudi pritisk francoskih aktivistov.

Na Elizejskih poljanah se je popoldne in proti večeru v znak podpore zbrala velika množica ljudi, med transparenti pa je bilo mogoče opaziti tudi plakate nove evropske kampanje, v katero je vključenih več držav, vodi pa jo Inštitut 8. marec – vse skupaj na predvečer današnjega uradnega lansiranja njihove kampanje.

“Najprej Slovenija, nato Francija, zdaj Evropa,” je mednarodno kampanjo na današnji tiskovni konferenci zagnala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. V Ljubljani so se zbrali predstavniki različnih evropskih organizacij iz Slovenije, Francije, Poljske, Irske, Finske in Španije z željo po novem gibanju, ki bi vsem ženskam zagotovilo možnost o svobodnem odločanju o svojem telesu.

Spomnimo, pravico do splava je v ustavo že pred tem vpisala Slovenija, ki je bila pred Francijo edina država s to vpisano svoboščino v ustavo.

Po Evropi bodo morali zbrati milijon podpisov

V Inštitutu 8. marec so s pomočjo ostalih organizacij v okviru kampanje Moj glas, moja odločitev pred dnevi predložili evropsko državljansko pobudo “z jasno zahtevo – da mora Evropska unija pripraviti finančni mehanizem, ki bi podpiral države članice pri zagotavljanju varne in dostopne pravice do splava”.

V praksi to ne pomeni spremembe nacionalnih zakonodaj, temveč da bi državljanke EU lahko tudi v drugih državah članicah opravile splav brezplačno. Organizacije še čakajo na odziv Evropske komisije in dovoljenje, da lahko po Evropi začnejo zbirati podpise. “Zbrati moramo milijon podpisov po vsej Evropi, da bomo lahko prošnjo uradno vložili v evropske institucije. Gre za največjo kampanjo, najverjetneje v celotnih življenjih, a smo ekstremno ponosni, da smo našli zakonodajni okvir pri nečem, kar je bilo nemogoče,” je dejala Kovač.

Kristina Krajnc z inštituta je poudarila, da so pripravljeni tudi na morebitno zavrnitev Evropske unije. V tem primeru se bodo odpravili na evropsko sodišče.

Francija je v ustavo vpisala pravico do splava Francija je v ustavo vpisala pravico do splava
Foto: PROFIMEDIA
Francija je v ustavo vpisala pravico do splava Francija je v ustavo vpisala pravico do splava
Foto: PROFIMEDIA
Francija je v ustavo vpisala pravico do splava Francija je v ustavo vpisala pravico do splava
Foto: PROFIMEDIA
Francija je v ustavo vpisala pravico do splava Francija je v ustavo vpisala pravico do splava
Na Eifflovem stolpu v Parizu se je po odločitvi francoskega parlamenta, da pravico do splava vpiše v ustavo, izpisal ključnik Moje telo, moja odločitev. (Foto: Abdul Saboor/REUTERS)
Francija je v ustavo vpisala pravico do splava Francija je v ustavo vpisala pravico do splava
Foto: Abdul Saboor/REUTERS

Cilj je jasen: Evropa brez umiranja žensk zaradi prepovedi splava

Ena od sodelujočih v kampanji in na današnji novinarski konferenci Dominika Lasota iz Poljske je dejala, da je prizor zbranih v Ljubljani “simbol, da ženske lahko, ko stopijo skupaj in se povežejo, premikajo gore”. “Prejšnje leto smo to videli tudi na Poljskem, ko so se ljudje povezali in na volitvah niso podprli vlade, ki je uničevala naša življenja. Z vzponom skrajne desnice in pred evropskimi volitvami pa želimo ta boj prestaviti še na evropsko raven,” je dejala.

Alice Coffin iz Francije pa je po včerajšnjem vpisu pravice do splava v francosko ustavo dejala, da so v Franciji pozorno spremljali aktivistične boje preteklih let v Sloveniji, iz katerih so se veliko naučili.

Kampanjo bodo najverjetneje razširili tudi v druge države EU. “V kontaktu smo z organizacijami v Italiji, na Danskem, Hrvaškem in z drugimi državami. Verjamemo, da bo to lepa, feministična kampanja,” je dejala Maja Koražija z inštituta.

“Naš cilj je jasen – želimo Evropo, ki ne dopušča umiranja žensk zaradi prepovedi splava in ki ne dopušča, da je kdo zaradi te osnovne človekove pravice v stiski,” je sklenila Kovač.

Kampanjo so zagnali zaradi kršenja pravic žensk v številnih državah, njen namen pa je svobodno odločanje žensk o njihovem telesu in sprememba evropske zakonodaje glede pravice do splava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje