Hrvaška izzvala diplomatski škandal: v Nemčiji zapeli nacistično himno

Svet 18. Jun 202216:30 > 17:54 3 komentarji
Nemška in hrvaška zastava
PROFIMEDIA

Hrvaška je ob proslavi dneva državnosti v začetku meseca v Nemčiji izzvala diplomatski škandal. Prisotni na slavnostnem dogodku, ki so ga organizirali hrvaški predstavniki, so po hrvaški slišali tudi nemško himno, a ne uradne verzije, ampak verzijo nacistične Nemčije, ki je danes prepovedana oziroma spremenjena.

Proslavo hrvaškega dneva državnosti, ki jo je v sredo, 1. junija, organiziral hrvaški konzulat v Frankfurtu pod vodstvom generalnega konzula Vedrana Konjevoda, je zaznamoval diplomatski škandal. Kot poroča spletni portal Index, so pevci na proslavi namesto uradne nemške himne zapeli himno nacistične Nemčije. Omenjenemu mediju se je javila oseba, ki je bila priča tej diplomatski napaki, ki se je zgodila v frankfurtski restavraciji Haus Goldstein.

“Ob otvoritvi proslave so zapeli hrvaško in nemško himno. Problem je, da so namesto uradne nemške himne zapeli verzijo, ki je prepovedana oziroma spremenjena. Večje zadrege ne bi moglo biti,” je za Index povedal posameznik, ki je bil na proslavi prisoten, a je želel ostati anonimen. “Ena od prisotnih nemških političark je takoj vstala in se od dogodka javno ogradila. Generalni konzul Konjevod, ki nima pojma o Nemčiji, kaj šele o njihovi himni, je bil videti neumno, nič mu ni bilo jasno. Tragedija je še toliko večja, saj je bil na prireditvi prisoten tudi komisar za antisemitizem Uwe Becker,” je opisal bralec Indexa.

Nemška političarka, ki jo je sogovorec omenil, je predstavnica stranke CDU v frankfurtskem mestnem svetu Anita Akmadža, ki je hrvaškega porekla, še dodaja medij. Akmadža je za Index potrdila, da je do incidenta, kot so ga opisali, zares prišlo. “Da, niso zapeli uradne nemške himne,” je navedla. “Takoj sem se postavila pred zbrane goste in se distancirala od odpete različice,” je dodala in potrdila, da so se pevci kot tudi Konjevod za napako večkrat opravičili.

Zanimivo je, da o omenjenem incidentu ni poročal spletni portal za Hrvate v Nemčiji z imenom Fenix, kljub temu da je objavil obsežen prispevek o dogodku. V prispevku je medij navajal, kdo vse se je proslave udeležil, kdo je bil povabljen, prav tako je citiral govor konzula Konjevoda, medtem ko o zmedi s himnama ni spregovoril niti z besedo, še navaja Index. Prav tako novic o praznovanju v Frankfurtu ni zaslediti niti na uradni spletni strani hrvaškega veleposlaništva v Nemčiji.

Index je o incidentu povprašal hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, vendar odgovorov do danes ni prejel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje