Hrvaška komisija nosečnici Mireli Čavajda odobrila splav

Svet 11. Maj 202219:56 > 20:22 1 komentar
Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Pristojna zagrebška komisija je Mireli Čavajda odobrila opravljanje abortusa. Zanj je zaprosila po tem, ko so v 24. tednu nosečnosti pri plodu v njenem trebuhu odkrili agresivni maligni tumor. Odvetnica Čavajde ne glede na odločitev drugostopenjske komisije ostaja skeptična. Kot je dejala, še vedno ni znano, kdo bo opravil poseg.

Drugostopenjska komisija univerzitetnega kliničnega centra v Zagrebu je sprejela odločitev o umetni prekinitvi nosečnosti, za katero je zaprosila Hrvatica Mirela Čavajda. Komisija je ugodila pritožbi na odločitev prvostopenjske komisije in odločila, da ima Čavajda skladno z 22. členom zakona o ukrepih v zdravstvu pravico prekiniti nosečnost. Člen določa, da je abortus po 10. tednu nosečnosti zakonit v primerih, kadar je mogoče pričakovati, da se bo otrok rodil s hudo telesno ali duševno okvaro, piše Jutarnji list.

Odločitev drugostopenjske komisije je potrdil tudi minister za zdravje Vili Beroš. Dejal je, da je komisija odobrila poseg in da je stanje izjemno težko. Kot je dodal, zakon ne predvideva nadaljnjih postopkov, zato je Čavajdi svetoval, naj se javi v eno od bolnišnic in se dogovori s strokovnjaki, ki da so ji na razpolago že z jutrišnjim dnem. Če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, so po njegovih besedah izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini. V Sloveniji bi denimo Čavajdo opravljanje abortusa stalo 5.000 evrov.

Odvetnica Čavajde ne glede na odločitev drugostopenjske komisije ostaja skeptična. Kot je dejala za Jutarnji list, je odločitev komisije le načelna, ne rešuje njenega problema, čeprav je nujen. Bojijo se, da gre za igro institucij, ker še vedno ni namigov, kdo bo postopek izvedel, je povedala odvetnica Vanja Jurić.

Spomnimo, plodu v trebuhu Čavajde so v 24. tednu nosečnosti diagnosticirali agresivni maligni tumor, zaradi katerega je pričakovati, da otrok poroda ne bi preživel oziroma bi se rodil z zelo hudimi okvarami. Čavajda je ta teden, v 28. tednu nosečnosti opravila vnovične preiskave, ki so pokazale, da je stanje ploda le še slabše.

39-letna Čavajda, ki je prekinitev nosečnosti zaprosila v štirih zagrebških bolnišnicah, je prošnjo za opravljanje posega vložila tudi v Sloveniji. Kot smo že pisali, je konzilij za razvojne nepravilnosti na UKC Ljubljana prižgal zeleno luč za opravljanje abortusa, poseg pa je odobrila tudi komisija. Čavajdina pravna zastopnica je za hrvaški N1 sicer v torek napovedala, da bo Hrvatica na odgovor drugostopenjske komisije na Hrvaškem čakala do zadnjega trenutka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje