Hrvaška nad sodne zaostanke s finančno spodbudo sodnikom

Svet 04. Feb 202214:43 0 komentarjev
Hrvaško vrhovno sodišče
PROFIMEDIA

Po novem pravilniku o višini dodatka k plačam sodnikov, ki so začasno napoteni na delo na drugo sodišče, bodo sodniki zaslužili dodatnih 2000 do 3000 kun mesečno (približno od 260 do 400 evrov). Na ta način poskušajo na Hrvaškem zmanjšati sodne zaostanke, ne da bi zaposlovali nove sodnike.

Sodniki občinskih, gospodarskih in upravnih sodišč, ki bodo napoteni na delo na višje sodišče, bodo po novem pravilniku prejemali mesečno nadomestilo 2000 kun neto (okoli 260 evrov). Sodniki okrajnih in visokih sodišč pa bodo med začasnim delom na višjem sodišču poleg plače dobili mesečno nadomestilo v višini 3000 kun neto (400 evrov).

Z novim pravilnikom o višini dodatka k plačam sodnikov bo tako prenehal veljati pravilnik iz leta 2014. Glavna razlika med starim novim pravilnikom je, da v novem pravilniku ni več člena, ki določa, da višina dodatka na plačo sodniku pripada samo, če je napoten na začasno delo na višje sodišče, ki je od njegovega matičnega sodišča oddaljeno več kot sto kilometrov. Povečal pa se je tudi znesek nadomestila, ki je bil prej za vse sodnike isti, in sicer 1500 kun neto (200 evrov) na mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!