Hrvaška se z Norveško dogovarja o nakupu bojnih ladij

Svet 17. Nov 202215:45 1 komentar
Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić
PROFIMEDIA

Hrvaška vlada in obrambno ministrstvo se z norveško vlado in družbo Kongsberg dogovarjata o nabavi dveh večnamenskih bojnih ladij, s čimer bi Hrvaška dobila največjo ladjo v svoji vojaški floti, piše hrvaški časnik Jutarnji list. Ladji bi zgradili na Hrvaškem, vsaka pa je vredna med 150 in 200 milijoni evrov.

Nakup patruljnih plovil družbe Kongsberg bi zadovoljil vse potrebe hrvaške vojne mornarice za izvajanje operacij v Sredozemlju in Atlantiku, pa tudi za sodelovanje v Natovi bojni skupini. Gre za 90 metrov dolgo in 15 metrov široko ladjo, s pristajališčem za helikopter black hawk, dosegla pa bi hitrost od 16 do 24 vozlov.

Intenzivna pogajanja o nakupu potekajo že več kot leto dni, kar je za Jutarnji list potrdil vodja projekta Vanguard v družbi Kongsberg Naval System Arild Skoge. “Hrvaška stran je pokazala zanimanje za ta projekt in zdaj čakamo končno odločitev hrvaške vlade. Z naše strani lahko zagotovimo, da bomo ladjo dostavili dve leti in pol po podpisu pogodbe,” je dejal Skoge.

Skoge je izpostavil, da so po treh letih raziskav trga v Kongsbergu sklenili, da je Hrvaška idealen partner in da bi želeli, da Hrvaška postane tudi središče za gradnjo teh ladij. Poleg ladij za hrvaško vojno mornarico bi tam lahko gradili in vzdrževali tudi ladje za druge države. Ocenil je, da bi Hrvaški to lahko zagotovilo okoli 20.000 delovnih mest.

Ladje bi po neuradnih informacijah gradili v ladjedelnici 3. maj, opremili pa v ladjedelnici Iskra v Šibeniku. Hrvaška bo od Francije do konca leta kupila tudi protiletalski sistem kratkega in srednjega dosega, vreden okoli pol milijarde evrov. Od Francije je že kupila 12 večnamenskih vojaških letal rafale, za katera je odštela 999 milijonov evrov. Hrvaški piloti so v Franciji že začeli usposabljanje na letalih rafale, prve pa bodo na Hrvaško po pisanju časnika Večernji list pripeljali v začetku leta 2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje