Hrvaška vlada dobila novo podpredsednico in dva ministra

Svet 29. Apr 202216:10 0 komentarjev
Andrej Plenković
Andrej Plenković. (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški sabor je potrdil dva nova ministra in podpredsednico vlade. Opozicija je sicer pred glasovanjem ocenila, da ne gre za rekonstrukcijo vlade, ampak za "spodkopavanje države in demokracije", zmotil pa jo je tudi način odhoda dosedanjega gospodarskega ministra.

Hrvaški sabor je danes z večino glasov potrdil dva nova ministra Davorja Filipovića in Marina Piletića ter podpredsednico vlade Anjo Šimpraga.

Anja Šimpraga na mesto podpredsednice vlade za družbene dejavnosti in človekove pravice prihaja z mesta poslanke SDSS, stranke, ki zastopa srbsko manjšino na Hrvaškem. Kot podpredsednica vlade bo zamenjala strankarskega kolega Borisa Miloševića, ki ga, je brati v hrvaških medijih, sumijo zlorabe položaja.

Davor Filipović, dosedanji izredni profesor na zagrebški ekonomski fakulteti, je postal novi minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj. Na tem mestu je zamenjal člana HDZ Tomislava Ćorića, ki odhaja za viceguvernerja hrvaške centralne banke (HNB).

Marin Piletić, dosedanji poslanec HDZ in župan Novske, je postal minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialno politiko. Na tem mestu je zamenjal strankarskega kolega Josipa Aladrovića. Aladrovića in Miloševića po navedbah hrvaške N1 preiskujejo tožilci, specializirani za korupcijske preiskave.

Opozicija kritična do menjav

Poslanec opozicijske SDP Mišel Jakšić je med parlamentarno razpravo dejal, da pri menjavi treh ministrov ne gre za rekonstrukcijo vlade, ampak za krpanje lukenj v ladji. Te sta po njegovih besedah povzročila hrvaško državno tožilstvo in hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), kažejo pa na povezanost trenutne vlade z “resnimi korupcijskimi posli”.

Sandra Benčić, poslanka iz Zeleno-levega bloka, je menila, da to ni rekonstrukcija, ampak zamenjava, in še to morda le začasna. Te vlade po njenih besedah ni mogoče rekonstruirati, na kar kaže tudi Plenkovićev kadrovski izbor. Kot je dodala, Davor Filipović kot bodoči gospodarski minister v četrtek ni dal niti enega konkretnega odgovora. Ko ga je vprašala, kaj bo storil z grozečo energetsko krizo, je odgovoril le “vse, kar je v naši moči”.

Opozicija je kritizirala tudi način odhoda dosedanjega gospodarskega ministra Tomislava Ćorića. Poslanca SDP Borisa Lalovca je presenetila informacija, da se je Ćorić že pred sedmimi meseci dogovoril za položaj viceguvernerja HNB. To po mnenju Lalovca namreč pomeni, da je Ćorić mislil le na svojo kariero, namesto da bi se kot gospodarski minister ukvarjal s problematiko zviševanja cen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!