Hrvaške kmete skrbi bolezen pšenice, ki lahko pokosi celoten pridelek

Svet 05. Maj 202320:10 1 komentar
Rumena rja
PROFIMEDIA

Na hrvaških poljih se širi rumena rja, bolezen pšenice, ki že grozi velikemu delu letošnjega pridelka.

Hrvaški kmetje so v strahu za svoj pridelek. Pšenico letos namreč ogrožajo tako žuželke kot rumena rja, piše hrvaški tportal. Gre za bolezen, ki ogroža trave in pšenico.

“Rumena rja je nevarna in veliko je je. Posamezniki so jo zdravili že trikrat, pa ni pomagalo. Bolezen bi lahko močno okrnila letošnji pridelek,” je za portal opozoril Matija Brlošić iz hrvaške kmetijske zbornice.

Rumena rja naj bi nastala zaradi mile zime z veliko padavinami in veliko rose. Podobne vremenske razmere so bile tudi v prejšnjih letih, vendar te okužbe ni bilo, zato domnevajo, da je vzrok pojav nove vrste glive, na katero so hrvaške sorte pšenice veliko bolj občutljive, piše Agroportal.hr.

Škoda na občutljivih vrstah bi lahko bila drastična, celo do stoodstotna. Poleg tega, da rumena rja uničuje list pšenice, se v ugodnejših razmerah namreč loti tudi klasja in zrna v nastajanju.

“Rumena rja se pogosto opazi, ko je bolezen že napredovala, in takrat je že prepozno,” je opozoril Brlošić in priporočil, da polja preletijo z dronom in vidijo, kaj se s pridelkom dogaja, ali pa naj se kmetje med pšenico zgolj sprehodijo in si ogledajo, v kakšnem stanju je.

Letos sta pšenica in ječmen tudi na udaru žuželk, zaščita zoper katere pa je po Brlošićevih besedah zelo draga, in sicer od 53 do 66 evrov na hektar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje