Hrvaške menjalnice v stiski zaradi evra: povpraševanje močno presega zaloge

Svet 29. Dec 202211:48 2 komentarja
menjalnica kune
PROFIMEDIA

Hrvaška bo s 1. januarjem uvedla evrsko valuto. Hrvati zato te dni množično obiskujejo menjalnice in bančne poslovalnice, kjer pa evrov zaradi velikega povpraševanja že zmanjkuje.

Hrvati se te dni množično zgrinjajo v poslovalnice, kjer poskušajo zamenjati hrvaške kune v evre. Tako je bilo pred menjalnicami v Pulju opaziti več občanov kot sicer, vrste so dolge — še posebej pa pred bančnimi poslovalnicami.

To potrjujejo tudi zaposleni in lastniki menjalnic, ki pravijo, da evra praktično ni več za menjavo. Povpraševanje je precej večje od ponudbe, ponekod tudi dvajsetkrat do petdesetkrat večje, pojasnjuje lastnik ene od menjalnic Walter Kapov.

“Večinoma prodamo po 100, 200 ali 300 evrov. Tisti, ki želijo kupiti večje količine, jih preprosto nimamo. Tako je skoraj v vseh poslovalnicah v Pulju. Spraševal sem že na več lokacijah in nekateri sploh nimajo več evrov,” še dodaja Kapov.

Guverner Hrvaške narodne banke (HNB) Boris Vujčić je sicer opozoril, da bodo lahko hrvaški državljani v letu 2023 kune v evre menjali v finančnih institucijah, nato pa v HNB. “Bankovce boste lahko menjali vedno, kovance pa le naslednja tri leta,” je dejal.

Uvajanje evra na Hrvaškem poteka v treh fazah. Prva faza je dvojno označevanje cen. V začetku septembra je na Hrvaškem postalo obvezno dvojno označevanje cen po fiksnem menjalnem tečaju 7,53450 kune za en evro. Cene izdelkov bodo v kunah in evrih označene vse do konca leta 2023. Druga faza se bo začela 1. januarja 2023 z uvedbo evra in bo trajala do 14. januarja, kupci bodo storitve in izdelke v tem obdobju lahko plačevali v evrih ali kunah. Tretja faza se bo začela 15. januarja 2023, ko bo evro postal edina uradna plačilna valuta na Hrvaškem in plačevanje s kunami ne bo več mogoče.

VIR: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje