Hrvaški meteorologi opozarjajo: pripravite se na nevihte, dež in točo

Svet 28. Avg 202310:10 0 komentarjev
DHMZ

Po izjemno visokih temperaturah na Hrvaškem v prejšnjem tednu bodo danes severni in srednji Jadran zajele plohe in nevihte, možna bo tudi toča. Nato se bodo padavine razširile še na jug in na notranjost države, pozno popoldne pa v Slavonijo. Čez dan bo še vedno vroče, zvečer se bo lahko ohladilo za 10 do 15 stopinj Celzija.

Prejšnji teden je bila Hrvaška zaradi visokih temperatur, ki se tudi ponoči niso bistveno spustile, obarvana v rdeče in oranžno. Rdeče opozorilo je bilo izdano za celotno hrvaško primorje, temperature na Jadranu pa so narasle do 38 stopinj Celzija.

Danes pa na Hrvaškem pričakujejo nevihte, točo in močne sunke vetra. Kot napoveduje hrvaški državni meteorološki urad DHMZ, bodo močnejše nevihte možne ob obali.

Temperature se bodo le nekoliko znižale in se bodo gibale okoli 30 stopinj, medtem ko se lahko v Slavoniji in notranjosti Dalmacije še vedno povzpnejo do 36 stopinj Celzija. Zvečer se bo ob oblačnosti in prehodu fronte temperatura znižala za 10 do 15 stopinj Celzija.

Previdnost velja predvsem na reškem, splitskem in dubrovniškem območju, kjer bodo možni močnejši sunki vetra in močnejša neurja z možnostjo toče. V Dubrovniku še vedno velja opozorilo pred vročinskim valom in temperaturami nad 35 stopinj Celzija.

Na hrvaški upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da se je treba umakniti na varno pred močnejšimi neurji in udari strel. Možni so gmotna škoda, lokalne hudourniške poplave, nevihtni sunki vetra in toča ter težave v prometu. Vse na Hrvaškem opozarjajo, da se ravnajo po nasvetih pristojnih služb.

Tudi torek bo pretežno oblačen z občasnimi plohami in nevihtami, vetrovno bo. Največ padavin bo padlo na Jadranu. Temperature se bodo v notranjosti čez dan gibale med 14 in 20, na Jadranu bo okoli 25 stopinj Celzija.

Sreda bo spremenljivo oblačna z občasnimi padavinami, ob koncu dneva bo na severnem Jadranu zapihala močna burja. Od četrtka se bo vreme umirilo, sledila bodo daljša sončna obdobja.

Medtem v Sloveniji pričakujemo prehod vremenske fronte, ki bo prinesel nalive in neurja, ta pa lahko povzročijo nove poplave. Agencija RS za okolje je za severno in osrednjo Slovenijo izdala rdeče opozorilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!