Hrvaški policisti, ki so na meji pretepali prebežnike, po suspenzu spet v službi

N1 video 18. Jan 202212:22 1 komentar
Policist na meji Hrvaška-BiH
N1

Trije pripadniki istrske policije, ki so jih prepoznali na posnetkih pretepanja in nezakonitega vračanja prebežnikov na hrvaško-bosanski meji, so se po trimesečnem suspenzu vrnili na svoja delovna mesta. Sodišče jim je namreč izreklo enotno pogojno kazen prenehanja javne službe z določeno preizkusno dobo. Če v preizkusni dobi ne zagrešijo dodatnih kršitev, bodo svoje službe tako obdržali.

Dva policista iz Istre in policist iz Vukovarja, ki so jih prepoznali na oktobra objavljenih posnetkih pretepanja prebežnikov in njihovega nezakonitega vračanja s hrvaškega ozemlja čez mejo v Bosno in Hercegovino (BiH), so se po trimesečnem suspenzu pred dvema tednoma vrnili na delovna mesta.

Ministrstvo za notranje zadeve je za bosanski N1 navedlo, da je bil “postopek zoper tri policiste voden in zaključen pred pristojnim disciplinskim sodiščem, vsi trije policisti pa so bili spoznani za odgovorne za hujšo kršitev službene dolžnosti”.

Po hrvaškem zakonu o policiji so tako krivi:

  • neizpolnjevanja oziroma malomarnega in nepravočasnega opravljanja uradnih dolžnosti,
  • zlorabe položaja v službi ali izven službe oziroma prekoračitve pooblastil v službi in
  • neprimernega ravnanja v službi ali izven službe, kadar močno škodi ugledu policije.

Sodišče jim je med disciplinskim postopkom izreklo enotno pogojno kazen prenehanja javne službe z določeno preizkusno dobo. V konkretnem primeru sta dva policista dobila preizkusno dobo 7 mesecev, eden izmed njih pa dobo 6 mesecev, kar pomeni, da do kazni prenehanja javne službe ne bo prišlo, če policist v tem obdobju ne bo zagrešil še ene hude kršitve po zakonu o policiji.

Preizkusna doba teče od dneva izvršitve odločbe, ki je v tem primeru 5. januarja letos, ko so bili policisti vrnjeni v službo. Suspenz iz službe na podlagi disciplinskega postopka je namreč možna le do zaključka disciplinskega postopka, tako pa je tudi v tem primeru, poroča N1 BiH.

Spomnimo, da istočasno z omenjenim disciplinskim postopkom tri policiste preiskujejo tudi zaradi kaznivih dejanj, ki jih hrvaški kazenski zakonik opisuje kot “trpinčenje in drugo kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje ali kaznovanje”. Za tovrstno kaznivo dejanje je predvidena kazen od enega do deset let zapora.

Državna odvetnica v Karlovcu Vera Magdić Blažević je nedavno za bosanski N1 dejala, da je tožilstvo že prejelo del dokumentacije, na policijo pa so poslali še dodaten zahtevek za zbiranje potrebne dokumentacije.

Disciplinski in morebitni kazenski postopek sta med sabo neodvisna, zato odgovornost oziroma oprostitev odgovornosti v enem postopku ne pomeni odgovornosti oziroma oprostitve odgovornosti v drugem.

Policija se je od dejanj posameznih policistov ogradila

Policija se je od dejanj, videnih na posnetkih, hitro ogradila. Po poročanju bosanskega N1 so dejali, da so njihovi kolegi prebežnike pretepali na “lastno pest” torej, da ni bilo nobenega ukaza ali priporočila, ki bi utemeljevalo njihovo ravnanje. Vir blizu preiskave je za bosanski N1 že pred časom napovedal, da je zelo možno, da se bo preiskava zaključila le z blagimi disciplinskimi ukrepi zoper tri policiste zaradi škodovanja ugledu policije.

Pretepeni prebežnik na hrvaško.bosanski meji
N1

“Policisti izvajajo ukaze”

Kot smo poročali ob objavi posnetkov, pa je neimenovani vir s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve dejal, da uradnega ukaza ministrstva za notranje zadeve sicer res ni, da pa je bilo policistom interno zapovedano, naj prebežnike, ki jih najdejo na hrvaškem območju, vrnejo čez tako imenovano zeleno mejo.

“Policisti zato niso ničesar krivi – izvajajo ukaze, kar je njihova obveznost. Delajo vse, kar policija počne v takih primerih, in to po ukazu svojih nadrejenih. Vse prihaja s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve. Glede na številne napake, ki se ne raziskujejo oziroma preganjajo, deluje, da tudi to zadevo prikrivajo,” je dejal.

Eden izmed videoposnetkov, ki jih je med večmesečno preiskavo pridobil mednarodni konzorcij novinarjev. Zamaskirani moški na posnetkih na svojih oblačilih ne nosijo nobenih uradnih oznak, so pa njihove jakne enake tistim, ki jih nosijo pripadniki posebnih enot hrvaške policije.

Več o poteku preiskave preberite tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje