Hrvaški predsednik naj bi zanikal genocid v Srebrenici, BiH zahteva opravičilo

Svet 15. Sep 202211:38 0 komentarjev
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Ministrica za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Bisera Turković je na Hrvaško naslovila demaršo zaradi domnevne izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, v kateri naj bi zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. V uradu predsednika so obtožbe zavrnili kot laž, ki je ne želijo komentirati.

“Verjamemo v stališče Republike Hrvaške do spoštovanja mednarodnega prava, razsodb in najvišjih standardov človekovih pravic. Za ohranitev dobrih medsebojnih odnosov zahtevamo umik izjav, pa tudi opravičilo družinam žrtev genocida v Srebrenici,” piše v demarši ministrice za zunanje zadeve BiH Bisere Turković.

Nekateri mediji v BiH in Srbiji so, sklicujoč se na neimenovane vire, v preteklih dneh poročali, da je Zoran Milanović zanikal genocid v Srebrenici na delovnem kosilu z udeleženci vrha Brdo-Brioni, ki je potekal v ponedeljek v Sloveniji. Po pisanju medijev naj bi dejal, da “obstajajo razne vrste genocida, a v Srebrenici genocida ni bilo”.

Njegovo domnevno izjavo so obsodili številni politiki v BiH in nevladne organizacije, predstavnice gibanja Matere enklave Srebrenica in Žepa pa so na Milanovića naslovile tudi pismo. V njem so hrvaškega predsednika obtožile, da je nacionalist in politik, nedorasel današnji Evropi, ter mu sporočile, da ni več dobrodošel v Srebrenici, je poročal N1 BiH.

Med pokolom v Srebrenici so pripadniki sil bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića v juliju 1995 v 11 dneh pobili 8.372 muslimanskih mož. Za genocid ga je leta 2007 spoznalo Meddržavno sodišče v Haagu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!