Hrvaški premier Plenković: “Na meji z BiH ne bo žične ograje”

Svet 25. Sep 202316:27 1 komentar
hrvaško bosanska meja
Hrvaški policisti pri vasi Bogomolje ob meji z BiH; Profimedia

"Hrvaška na meji z Bosno in Hercegovino nima niti ne bo imela žične ograje, ker na drugi strani živijo tako Hrvati kot državljani BiH," je poudaril hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes zavrnil možnost postavitve žične ograje na meji z Bosno in Hercegovino. K njeni postavitvi na meji z BiH in Srbijo je minuli teden poznala hrvaška skrajno desna stranka suverenistov zaradi vse večjega priliva nezakonitih migrantov.

“Hrvaška ima na meji več kot 6000 policistov in varuje svojo mejo. Hrvaška na meji z BiH nima niti ne bo imela žične ograje, ker na drugi strani živijo tako Hrvati kot državljani BiH,” je danes v Pazinu po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izjavil Plenković.

Dejal je, da morata Srbija in BiH uskladiti vizumski režim z vizumsko politiko Evropske unije, vprašanje nezakonitih migracij pa je treba reševati predvsem na mejah Grčije in Bolgarije s Turčijo.

Parlamentarna stranka Hrvaški suverenisti je minuli četrtek zahtevala, da Hrvaška na mejo z BiH in Srbijo pošlje vojsko in začne postavljati žično ograjo, ker da vprašanja nezakonitih migracij ne bodo rešili brez radikalnih ukrepov. Poziv so objavili dan po tem, ko so hrvaški policisti zavrnili skupino nezakonitih migrantov v karlovški županiji na meji z BiH, nato pa slišali streljanje, kar so tudi prijavili.

Iz karlovške policijske uprave so po incidentu sporočili, da v zadnjem času opažajo določeno nervozo med tihotapci in migranti na drugi strani meje, saj med njimi lahko izbruhnejo konflikti, če ne morejo čez mejo.

Število migrantov na Hrvaškem, ki je od 1. januarja članica schengenskega območja, se je letos povečalo za 170 odstotkov. Največ jih je prav v karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH. Tu so v prvih osmih mesecih kazensko ovadili že 284 tihotapcev migrantov.

Najdaljšo mejo ima Hrvaška z BiH, od koder po t. i. zahodnobalkanski poti pride največ migrantov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje