Hrvaškim sodiščem grozili z bombami: “Zrušili bomo vlado Republike Hrvaške”

Svet 05. Dec 202211:22 > 15:25 3 komentarji
sodišče, vrhovno sodišče, hrvaška, zagreb
Vrhovni sud Republike Hrvatske

Iz Hrvaške danes poročajo o številnih prijavah o domnevno podtaknjenih eksplozivnih napravah, zaradi katerih so se vrstile evakuacije. Grožnje z bombami so po 9. uri zjutraj prispele na sodišča po vsej državi, v njih pa naj bi grozili tudi hrvaški vladi. Kasneje se je zgodba ponovila še v nekaj trgovskih središčih. Popoldan se je izkazalo, da so bile vse grožnje lažne.

Zagrebški N1 in spletni portal index.hr so že zjutraj poročali o grožnjah s podtaknjeno bombo na vrhovnem sodišču v Zagrebu. Kmalu zatem so poročali še o podobnih grožnjah na več drugih sodiščih po državi, med drugim v Varaždinu, Dubrovniku, Splitu in Puli. Na vseh so zaradi groženj izvedli evakuacije.

Hrvaško notranje ministrstvo je okoli poldneva pojasnilo, da so med 9. in 10. zjutraj anonimna sporočila, da je v njihovih prostorih podstavljena eksplozivna naprava, prejela “pravosodna telesa po vsej Hrvaški”, kot zadnja tista v krapinsko-zagorski in požeško-slavonski županiji.

Kasneje so o prejemu podobnih obvestil poročali še iz nekaj zagrebških nakupovalnih središč, med drugim iz zagrebškega Arena center. Vse obiskovalce so preventivno evakuirali.

Policija je na vse lokacije nemudoma napotila pripadnike posebnih enot, izurjene za ravnanje z eksplozivnimi napravami. Ponekod preiskave še potekajo, a so se vse grožnje medtem že izkazale za lažne.

Avtorji nekaterih grozilnih sporočil naj bi v njih grozili tudi hrvaški vladi, poročajo mediji. Na vladi v Zagrebu grožnje z bombo sicer niso prejeli.

“Na sodišču je podstavljena bomba. Zrušili bomo vlado Republike Hrvaške. Nismo v vojni z navadnimi državljani. prosimo, zapustite poslopje. Nočemo smrti. Cilj – uničevanje zgradb. Prosim, ne ignorirajte tega. Naša opozorila,” je tako po poročanju lokalnega časnika Dubrovački vjesnik pisalo v sporočilu, ki je prispelo na županijsko sodišče v Dubrovniku. Pod njim je bil podpis Resistance.

Sumljivo pisemsko pošiljko, v kateri so bile živalske oči ter “tekočina karakteristične barve”, je sicer v petek prejelo ukrajinsko veleposlaništvo na Hrvaškem, pa tudi vrsta drugih ukrajinskih veleposlaništev in konzulatov, med drugim v Italiji, Avstriji, Španiji, na Poljskem, Madžarskem in Nizozemskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje