Hrvati besni zaradi Slovencev: Poteka “tiha okupacija”, Istro moramo braniti

Svet 26. Feb 202413:17 23 komentarjev
Umag
Foto: Občina Umag/Zajem zaslona/YOUTUBE

Domačinom v hrvaški Istri je prekipelo. Srž problema so številne nelegalno zgrajene hiške, za katerimi po njihovem mnenju stojijo tuji državljani, predvsem Slovenci. Menijo, da nastajajo "istrske favele, ki imajo na tisoče prebivalcev". "Pred našimi očmi se odvija tiha okupacija Istre," so prepričani na umaški občini. Sokrajane so tako pozvali, naj se temu uprejo. "Skupaj združimo moči v obrambi, da bo Istra spet del urejene in civilizirane Evrope, ne pa 'kolonija' kakršnihkoli interesov. Če res želimo evropsko Hrvaško, moramo prispevati vsi, brez fig v žepu," je zapisano na umaški občinski strani.

V hrvaški Istri so opozorili na nekatere težave, krivdo zanje pa valijo na tuje državljane, med katerimi naj bi prevladovali Slovenci. O problematiki se je občina Umag razpisala na svoji spletni strani.

“Istra je postala evropski raj za nelegalne graditelje in uzurpatorje. Nelegalne gradnje, nasilne prilastitve gozdnih in kmetijskih zemljišč ter morskega dobra so kot rak, ki dnevno razjeda našo županijo in ogroža normalno kakovost življenja domačinov,” so zapisali.

Menijo, da v Istri še vedno nastajajo “nelegalna vikend naselja”. Te je občina poimenovala kar “istrske favele”, ki imajo na tisoče prebivalcev. “Pred našimi očmi se odvija tiha okupacija Istre,” so prepričani. Odgovornost pa so pripisali “dobro organiziranim posameznikom”, ki kmetijske in gozdne površine spreminjajo v “vikend parcele”. “Zemljišča, vredna od 2 do 3 evre po kvadratnem metru, nato prodajajo med 30 in 50 evrov za kvadratni meter,” je zapisano na strani umaške občine.

“Da je absurd še večji, je ta nelegalna okupacija v večini delo tujih državljanov, ob pomoči ‘domačih domoljubov’ pa prednjačijo državljani Slovenije. Takšna predrznost in agresivnost tujih državljanov pri brutalnem uničevanju Istre ni bila zaznana v vojni zgodovini Istre, niti ni bila tako izražena v drugih delih Hrvaške,” so ostri. Menijo, da gre za norčevanje iz vseh domačinov v Istri, saj se tuji državljani “požvižgajo” na hrvaško zakonodajo.

Po njihovem mnenju nelegalne “istrske favele” domačinom povzročajo še kopico komunalnih, bivalnih in finančnih težav. “To je udarec za vse državljane, ki spoštujemo zakonodajo. To je udarec za stroko, predvsem za prostorske načrtovalce, ter za infrastrukturo,” so našteli in dodali, da je ogrožen trajnostni razvoj Istre.

“Absurdno in nerealno je, da te ‘ilegalne gozdne hiše’ v Istri v le nekaj mesecih po nezakoniti gradnji postanejo legalne s prijavljenim prebivališčem in pomočjo lokalnih ‘domoljubov’,” še piše na strani občine. Tako so pozvali domačine, da se uprejo “tihi okupaciji Istre” in jo rešijo. “Skupaj združimo moči v obrambi, da bo Istra spet del urejene in civilizirane Evrope, ne pa ‘kolonija’ kakršnihkoli interesov. Če res želimo evropsko Hrvaško, moramo prispevati vsi, brez fig v žepu,” so sklenili zapis.

Dodali so, da je v Umagu približno osem kilometrov obale povsem nedostopne prebivalcem mesta in turistom. “Obala je uničena in okupirana, edini način, da se to reši, pa je intenzivno opozarjanje pristojnih služb,” je za hrvaško radiotelevizijo (HRT) povedal umaški župan Vili Bassanese. “Gre za pomorsko dobro, ki je bogastvo državljanov Republike Hrvaške,” je dodal.

Po njegovih besedah imajo težave že desetletja. “Predvsem so to storili lastniki hiš v prvi vrsti ob morju, ki so fizično ali onemogočili ali prepovedali dostop do morja. Hiše so večinoma legalne, so pa tudi nelegalne gradnje,” je ocenil Bassanese in tudi v tej izjavi poudaril, da gre za tuje državljane, predvsem Slovence.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje