Po silovitem neurju Hrvati zelo ogorčeni: Kje so bila SMS opozorila?

Svet 20. Jul 202311:40 0 komentarjev
Neurje v Zagrebu
PIXSELL/BOBO

Dan po silovitem neurju, ki je na Hrvaškem zahtevalo štiri življenja, se mnogi sprašujejo, zakaj ljudje o nevarnosti niso bili obveščeni prek sporočil SMS.

Hrvaška je v začetku junija preizkušala nov sistem zgodnjega opozarjanja na krizne razmere. A včeraj, čeprav je bilo na Hrvaškem zelo hudo (v neurju z vetrom in padavinami so umrli kar štirje ljudje), pristojni prebivalcev na nevarnost niso opozorili s sporočili SMS. Vprašanje, zakaj jih ljudje niso dobili, je tako danes precej aktualno.

“Zakaj ni bilo obveščanj?” je bil eden od komentarjev na družbenem omrežju Facebook, drug uporabnik pa je dodal, da je nenavadno, da ni obvestil, “če pa je bilo jasno, da nekaj hudega prihaja iz Slovenije”.

O tem, zakaj sistem za zgodnje opozarjanje in krizno upravljanje včeraj ni poslal sporočil, je za televizijo RTL najprej spregovoril poveljnik generalštaba hrvaške civilne zaščite Damir Trut. Po njegovih besedah ni predvideno, da bi sporočila pošiljali za primere, ko je izdano oranžno opozorilo, navaja hrvaški časopis Jutarnji list. “To je bilo oranžno opozorilo za nevihto, postopali smo skladno z vsemi predpisi za oranžno opozorilo. Že dva dneva javnost opozarjamo prek družbenih omrežij in portalov, ki prenašajo naša opozorila,” je dejal.

Več podrobnosti, zakaj sporočila niso bila poslana, pa je Trut skupaj z vodjo Sektorja 112 hrvaške civilne zaščite Davorjem Spevcem danes podal za hrvaško televizijo HRT. Spevec je pojasnil, da je sistem še v “testni fazi” in da pomanjkljivosti trenutno odpravljajo, navaja portal Index.hr. Po njegovih besedah je prav tako v postopku sprejetje pravilnika, ki bo opredelil, kdo je pristojen sprejeti odločitev o pošiljanju opozoril.

Včerajšnje neurje, ki se je nad Hrvaško premaknilo iz Slovenije, je zahtevalo štiri smrtne žrtve, po Trutovih besedah pa je bilo v Zagrebu poškodovanih približno sto ljudi. Veter je po hrvaški prestolnici začel pustošiti okoli 16. ure, pri čemer je odnašal vse pred seboj, ruval je drevesa, lomil veje ter električne vode in prometno signalizacijo, podiral reklamne panoje in odkrival strehe. Voda je zaradi obilnega deževja poplavila središče mesta, posledice neurja pa so vidne še danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!